Δεν αρκούν τα €9 εκατ. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για στήριξη της κτηνοτροφίας

Π. Χάμπας: Καλοδεχούμενη η στήριξη, όμως σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει το Υπ. Εμπορίου 


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Την παραχώρηση 9 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ προς τους κτηνοτρόφους για στήριξή τους, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο η οικονομική βοήθεια από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αφού πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και από άλλα υπουργεία.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αιγοπροβατοτρόφοι θα στηριχθούν με 3,2 εκατ. ευρώ, οι χοιροτρόφοι με 2,7 εκατ. ευρώ, οι αγελαδοτρόφοι με 1,7 εκατ. ευρώ, η πτηνοτροφία με 1,3 εκατ. ευρώ και η κονικλοτροφία με 25 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, τα χρήματα για τους αιγοπροβατοτρόφους θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθούν μαζί με τις κεφαλικές επιδοτήσεις που θα δίνονταν πριν το τέλος του χρόνου. «Για τις υπόλοιπες ομάδες των κτηνοτρόφων είχαμε χθες (σ.σ. Τρίτη) συνάντηση με τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ, μέσω του οποίου θα δοθούν αυτές οι ενισχύσεις. Μας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να δώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή τη στήριξη. Αναμένεται ότι θα είναι στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους», σημείωσε.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι ευχαριστημένος όταν βλέπει τις ζημιές να ανεβαίνουν στα ύψη. Όμως υπό τις περιστάσεις είναι μια βοήθεια καλοδεχούμενη». Επίσης σημείωσε ότι η βοήθεια αυτή αποτελεί ένα μόνο μέρος από αυτά που πρέπει να γίνουν και υπέδειξε ότι το πιο σημαντικό είναι ο έλεγχος που πρέπει να ασκηθεί στις γαλακτοβιομηχανίες για τα παραγόμενα προϊόντα και να εξευρεθούν τρόποι για να φύγουν τα στοκ χαλλουμιών από τις αποθήκες, ώστε να αγοραστούν νέες ποσότητες γάλακτος. Επανέλαβε επίσης ότι αναμένουν από τα Υπουργεία Υγείας και Άμυνας να αγοράσουν αποθέματα χαλλουμιού, ώστε να διοχετευθούν σε νοσοκομεία και στρατόπεδα.

Ο Π. Χάμπας επεσήμανε ότι οι αγροτικές οργανώσεις αναμένουν από την Υπουργό Εμπορίου «να παρέμβει άμεσα για να εξασκήσει τους ελέγχους που πρέπει και να εφαρμόσει το πλαφόν για 45 μέρες στα σιτηρά».

Στα βασικά αυτά ζητήματα η Υπουργός θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας στις 9 Νοεμβρίου.

Διαφοροποίηση μέτρων για πυρόπληκτους

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διαφοροποίηση των μέτρων που είχαν εγκριθεί αμέσως μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ούτως ώστε να καλυφθούν και επιπρόσθετες κατηγορίες αγροτών ή να παρασχεθεί επιπρόσθετη ψηλότερη βοήθεια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός «καλύπτονται και οι μη επαγγελματίες αγρότες με έναν τρόπο πιο άμεσο και ολοκληρωμένο, ενώ καλύπτονται και κατηγορίες αγροτών οι οποίες δεν προβλεπόταν να στηριχθούν, όπως για παράδειγμα οι μελισσοκόμοι, τα ελαιοτριβεία». Διευκρίνισε πως «σε αυτές τις περιπτώσεις θα αποζημιωθεί και το αγροτικό προϊόν το οποίο έχει επηρεαστεί από την πυρκαγιά».

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.