Ο ΠΙΣ κάνει λόγο για παραπλάνηση και ζητά εγγύηση της τιμής μονάδας

Άκρως παραπλανητικά χαρακτηρίζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τις αμοιβές των γιατρών.

Ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ, Χάρης Αρμεύτης, μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι τα στοιχεία παραπλανούν σκοπίμως την κοινή γνώμη και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Ο ΠΙΣ ζητεί γραπτώς δεσμεύσεις για το ελάχιστο εγγυημένο ποσό αμοιβής.

Οι γιατροί, είπε, δεν μπορούν να στηριχθούν σε υποθετικά σενάρια ειδικά όταν αυτά βασίζονται σε ελλειμματικό προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη η τιμή μονάδας όπως δίνεται σήμερα από τον ΟΑΥ ανέρχεται στα 15 ευρώ, ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες αφού αυτό το ποσό μπορεί να αλλάξει και να γίνει 10 ή 7 ευρώ. «Εμείς θέλουμε να δεσμευτούν για τη μέγιστη απόκλιση. Αυτά τα σενάρια είναι λες και μας πωλούν αξιόγραφα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρμεύτης. Εξάλλου όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΠΙΣ, όλα τα παραδείγματα που εμφανίστηκαν έχουν ενδελεχώς συζητηθεί και αναλυθεί από τον ΠΙΣ, τον ΟΑΥ και την Deloitte, τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του ΠΙΣ.

«Στις συζητήσεις αυτές, οι εκπρόσωποι του πολυεθνικού δικτύου συμβούλων απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα σενάρια αυτά δεν απηχούν τις πραγματικές παραδοχές και είναι αδύνατον να ισχύσουν σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Παράλληλα, στις ανοικτές για κάθε εγγεγραμμένο στα μητρώα γιατρό, Τοπικές Συνελεύσεις που έγιναν, η Deloitte παρουσίασε πραγματικά οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους γιατρούς, όπως έχουν δοθεί από τον ΟΑΥ, με βάση ένα σύνθετο τεχνοοικονομικό μοντέλο που ο ίδιος ο ΟΑΥ ενέκρινε.

Η Deloitte παρουσίασε στους γιατρούς τελικά καθαρά εισοδήματα, με βάση τις πραγματικές ιατρικές πράξεις και ώρες εργασίας. Στις παρουσιάσεις αυτές αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ιστορία περί αυξήσεων των αμοιβών των γιατρών στο ΓεΣΥ δεν ισχύει». Να υπενθυμίσουμε πως το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ και θα εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο στα επόμενά του βήματα. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, επεσήμανε πως σε μια ελεύθερη αγορά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τα εισοδήματα. Ωστόσο αυτό που μπορεί να εγγυηθεί ο ΟΑΥ είναι πως οι συνολικές δαπάνες υγείας θα δοθούν στους γιατρούς χωρίς καμιά αποκοπή.

Σε ό,τι αφορά την τιμή μονάδας ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί, όμως αυτή έχει καθοριστεί στη βάση των σημερινών δεδομένων. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο προϋπολογισμός ο οποίος και ανέρχεται στο 1 δις. Σε ό,τι αφορά τα σενάρια ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι αυτό που έχει κάνει ο ΟΑΥ είναι να μαζέψει τις 100 πιο συνήθεις ιατρικές πράξεις για κάθε ειδικότητα ώστε να δώσει μια καταρχήν εικόνα. Όλα τα σενάρια επιδέχονται διορθωτικές αλλαγές, σημείωσε ο κ. Τσινωντίδης.

Σύμφωνα πάντως και με πληροφορίες αναμένεται να υπάρχουν περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά και τη συνέλευση του Σαββάτου οπόταν και θα ξεκαθαρίσουν προθέσεις.

Ελένη Κωνσταντίνου