Δεν έχει στις προτεραιότητές της η Τσεχία το Κυπριακό

Βλ. Νέμετς: Λόγω της στάσης της Τουρκίας στο Ουκρανικό δεν πρέπει να αναμένονται κυρώσεις εναντίον της

 

Δεν πρέπει να αναμένονται κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες ο πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο, Βλαντιμίρ Νέμετς, η χώρα του οποίου από χθες ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραλαμβάνοντας από τη Γαλλία.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία και ερωτηθείς για τη θέση της τσεχικής προεδρίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα κατά της Κύπρου και σχετικά με τη μη συμπερίληψη της Ανατολικής Μεσογείου στις γεωγραφικές προτεραιότητες της νέας προεδρίας, ο κ. Νέμετς απάντησε ότι αν και η Ανατολική Μεσόγειος δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της προεδρίας, οι εξελίξεις στη Μεσόγειο εν γένει παρακολουθούνται στενά, λόγω και των μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τσέχος πρέσβης είπε ότι παρά τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και της αντίστοιχης στην Κύπρο όλες οι πλευρές οφείλουν να είναι προσεκτικές, ενώ δεδομένου πως η Τουρκία επιτελεί ρόλο διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό δεν μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας παρόμοιου χαρακτήρα με αυτά κατά της Ρωσίας. Πρόσθεσε επίσης πως ο ρόλος της προεδρίας είναι συντονιστικός και δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Τσεχία κάποια καταλυτική παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο Τσέχος διπλωμάτης δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν θα αντικαταστήσει τους ευρωπαϊκούς αμυντικούς θεσμούς, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, με στόχο να αποτελεί η εμβάθυνση της συνεργασίας τόσο μεταξύ των κρατών-μελών, όσο και με υποψήφιες προς ένταξη χώρες και το ΝΑΤΟ, το οποίο ως αμυντική συμμαχία μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν τη κατεύθυνση.

Περαιτέρω ο κ. Νέμετς αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, καθώς και στην επιδίωξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ και χωρίζονται σε πέντε τομείς, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τη μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, την ενεργειακή ασφάλεια, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τη στρατηγική ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της διαφάνειας.

Αναφορικά με τους παραπάνω τομείς, ο Τσέχος πρέσβης εστίασε ειδικότερα στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα και τη συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη και τη σταθερότητα της χώρας, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με το ΝΑΤΟ και την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας, καθώς και τη σημασία του ανοικτού διαλόγου με τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.