Δεν έχουμε χημείο να ανιχνεύει τη γαλακτόσκονη!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Δεν υλοποιούνται οι υποσχέσεις προς τους κτηνοτρόφους από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ για οικονομική ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος για τις ανάγκες που απαιτεί η παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ. Καμία έμπρακτη οικονομική βοήθεια ή στήριξη προς τους κτηνοτρόφους προς την κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αντίθετα, οι κτηνοτρόφοι αφέθηκαν μόνοι και αβοήθητοι και η οικονομική τους κατάσταση επιβαρύνεται και λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών. Η κρατική βοήθεια ύψους 4 εκατ. δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων ούτε για δύο εβδομάδες. Εάν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, μέχρι το τέλος του Μαΐου, αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα επιβίωσης. Υπάρχουν ήδη μονάδες που έχουν μειώσει τον αριθμό των ζώων τους, ενώ άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν και να αναζητήσουν δουλειά σε άλλα επαγγέλματα.

Η στάση της κυβέρνησης ΔΗΣΥ φαίνεται ότι είναι συνειδητή στάση σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι είχαν μια ελπίδα ότι μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ΠΟΠ θα έρχονταν καλύτερες ημέρες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ξεκίνησε να το ροκανίζει αντί να εφαρμόσει τα όσα προβλέπει ο φάκελος του χαλλουμιού ΠΟΠ. Άρχισε να ζητά και να συζητά διαφοροποιήσεις και αλλαγές στο φάκελο σε ό,τι αφορά κυρίως την ποσόστωση γάλακτος -αιγοπρόβειου και αγελαδινού- βάζοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το φάκελο και το χαλλούμι ΠΟΠ.

Το πρόβλημα συζητήθηκε για ακόμη μια φορά την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ με την όλη στάση της κάνει πλάτες για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων και του χαλλουμιού ΠΟΠ. Τα αρμόδια Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου δεν προχωρούν στην εφαρμογή της νομοθεσίας και δεν προβαίνουν σε ελέγχους σε ό,τι αφορά την παραγωγή χαλλουμιού. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου υποστήριξε ότι «υπάρχει πρόβλημα και ότι το Κρατικό Χημείο δεν μπορεί να κάνει αξιόπιστες αναλύσεις για εντοπισμό της γαλακτόσκονης που χρησιμοποιείται στα χαλλούμια». Αν είναι δυνατόν. Το Κρατικό Χημείο με τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους αναλύσεις που σε άλλες χώρες είναι αναλύσεις ρουτίνας… Να σημειώσουμε ότι είναι χιλιάδες οι τόνοι γαλακτόσκονης που εισάγουμε, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν γνωρίζουν πού καταλήγει! Κοροϊδία στο μεγαλείο της!

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.