Ο ειδικός εξοπλισμός αναψυχής των λούνα παρκ εξαιρείται από τη νομοθεσία για τις πρόνοιες των Βασικών Απαιτήσεων Μηχανημάτων, όπως οι νόμοι έχουν τροποποιηθεί και για τους οποίους το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι η αρμόδια Αρχή στην Κύπρο.

Κατά συνέπεια το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα που αφορά τη λήψη μέτρων ασφάλειας ή τη συχνότητα ελέγχου των παιχνιδότοπων, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα και η ασφάλεια των παιδιών και των θαμώνων. Αυτό αναφέρει η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε απάντησή της σε κοινοβουλευτικό ερώτημα της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Η κα Χαραλαμπίδου ζήτησε ενημέρωση για το πού καταλογίζονται ευθύνες σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας για τα αίτια που οδήγησαν στο ατύχημα σε λούνα παρκ που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό μητέρας και παιδιού, και τι προτίθεται να πράξει το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Επιπλέον ζήτησε πληροφόρηση όσον αφορά τον έλεγχο που ασκείται στο προσωπικό που χειρίζεται τέτοια μηχανήματα στα διάφορα πάρκα διασκέδασης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη τέτοιων σοβαρών τραυματισμών.

Αρμοδιότητα αδειοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απαντώντας η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για τα θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας στα υποστατικά τύπου λούνα παρκ στην Κύπρο.

Η αρμοδιότητα για αδειοδότηση των χώρων αυτών εμπίπτει στις πρόνοιες των νομοθεσιών που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα η κα Αιμιλιανίδου σημειώνει ότι τα μη θανατηφόρα ατυχήματα που συμβαίνουν σε τρίτα πρόσωπα (δηλαδή, σε πρόσωπα εκτός εργασίας, όπως τα πρόσωπα που τραυματίστηκαν στο εν θέματι λούνα παρκ) δεν τυγχάνουν γνωστοποίησης στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Επισημαίνει, επίσης, ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα που αφορά τη λήψη μέτρων ασφάλειας ή τη συχνότητα ελέγχου των παιχνιδότοπων ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα και η ασφάλεια των παιδιών και των θαμώνων.

Εξαιρούνται θέματα ασφάλειας και υγείας

Συμπληρώνει ότι η νομοθεσία για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία περιλαμβάνει προδιαγραφές μόνο για εργαζομένους και ότι η νομοθεσία αυτή εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της τα θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας.

Άννα Μισιαούλη