Δεν έγιναν τυχαία… ανοιχτοχέρηδες!

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Αρχές Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωνε την έγκριση της πρότασης των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, από 19% σε 5%, για διάστημα 6 μηνών. Την ώρα που η κοινωνία ταλαιπωρείται οριζόντια από την ακρίβεια στο ρεύμα, οι κυβερνώντες φρόντισαν να περιορίσουν την… ανοικτοχεροσύνη τους σε ένα μέρος του πληθυσμού, αγνοώντας μια μεγάλη μερίδα μονογονιών χαμηλοσυνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εντός Νοεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας μια σειρά από διάφορες δικαιολογίες, που άρχισαν από τα δημοσιονομικά μεγέθη και που τελείωναν στην προστασία του περιβάλλοντος, έκρινε την πρόταση της αντιπολίτευσης για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες ότι δεν είναι στοχευμένη, ότι επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά και διάφορα άλλα. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναγκάστηκε να ανατρέξει στη ρητορική περί πλουσίων, ισχυριζόμενος ότι με την πρόταση επρόκειτο να ωφεληθούν ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν στους έχοντες.

Χτες, λίγες μέρες μετά, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κοινοποίησε στην Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ την πρόθεση για μείωση για περίοδο 3 μηνών του ΦΠΑ για οικιακή χρήση από το 19% στο 9%. Μέσα σε λίγες μέρες οι κυβερνώντες πήραν την πρόταση του ΑΚΕΛ και με ολίγον λίφτινγκ, έκοψαν έραψαν και την έστειλαν στις Βρυξέλλες.

Προφανώς και η… ανοικτοχεροσύνη των κυβερνώντων και η απόφασή τους να ενημερώσουν την Κομισιόν για τη νέα αυτή εισήγηση δεν είναι τυχαία. Η πρόταση του ΑΚΕΛ συνάντησε τη σύμφωνο γνώμη μιας μεγάλης πολιτικής πλειοψηφίας μέσα στο νομοθετικό σώμα, ενώ την ίδια ώρα η συγκεκριμένη πρόταση ήρθε να συναντήσει τις ανησυχίες της κοινωνίας για το νέο ράλι αυξήσεων, το οποίο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Στην ουσία οι κυβερνώντες, αφού ανέγνωσαν τις πλειοψηφίες και υπό το φόβο της πολιτικής μοναξιάς εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκαναν μια κίνηση προς τα πίσω με κάποιες μικροαλλαγές, κυρίως ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της πρότασης, μπας και φανεί ότι στηρίζουν την εισήγηση της αντιπολίτευσης αυτούσια. Την ίδια ώρα, φρόντισαν να καθησυχάσουν και μεγάλο μέρους του κομματικού ακροατηρίου τους που έμενε εκτός της πρώτης απόφασης αρχές Νοεμβρίου. Ένα μέτρο, το οποίο προ ημερών στοχοποιήθηκε λόγω διαφόρων προφάσεων από κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, τώρα τίθεται προς αξιολόγηση στην Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ. Οι πιέσεις της αντιπολίτευσης και η ατζέντα που καταθέτει το τελευταίο διάστημα στο δημόσιο διάλογο φέρνουν αποτελέσματα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei