Δεν είμαι ρατσιστής, ΑΛΛΑ…

Του Χρίστου Χριστόφια

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δοκιμάζει για άλλη μια φορά τα όρια της ανθρώπινης μας υπόστασης και αξιοπρέπειας.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας, εξυπηρετώντας τα μεγάλα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα, εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες είναι φανερό. Το θέμα είναι να βρούμε λύσεις. Αλλά για να βρούμε λύσεις, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποια είναι η πηγή του προβλήματος.

Δεν είμαι ρατσιστής, ΑΛΛΑ…

Αυτό το “αλλά” είναι αποκαλυπτικό…

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα αποδεχτείς ότι εχθρός σου δεν είναι ο πρόσφυγας, αλλά αυτός που με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τον έκανε πρόσφυγα.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα αποδεχτείς ότι δεν μπορεί τα θύματα (πρόσφυγες) να τα θεωρείς ως τους θύτες.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα καταγγείλεις ενωμένος με όλους τους εργαζόμενους, τους φτωχούς και καταφρονεμένους, ως ένοχους για την κατάσταση τους δημιουργούς των προβλημάτων μας. Την Τουρκία ναι, αλλά και αυτούς που θρέφουν την επιθετικότητα της, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα απαιτήσεις την κατάργηση του Συστήματος του Δουβλίνου το οποίο εγκλωβίζει τους αιτητές ασύλου-πρόσφυγες στο κράτος-μέλος πρώτης άφιξης στην Ε.Ε. Δηλαδή, ακόμα κι αν ένας πρόσφυγας θέλει να ζητήσει άσυλο π.χ. από τη Γερμανία, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά θα κρατηθεί στην πρώτη χώρα που μπήκε στην Ε.Ε. μέχρι να εξεταστεί η αίτηση του (π.χ. Κύπρο, Ελλάδα κλπ.).

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα απαιτήσεις την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας με την οποία η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ την Τουρκία για να κρατά τους πρόσφυγες εκτός Ευρώπης. Θα αντιληφθείς δηλαδή, ότι η ίδια η Ε.Ε. (μαζί και η κυβέρνηση Αναστασιάδη) έδωσε τα εφόδια τα τελευταία χρόνια στην τουρκική κυβέρνηση για να δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα απαιτήσεις να εφαρμοστεί από την Ε.Ε. άμεσα ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της, στα οποία να γίνεται κατανομή των προσφύγων με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση του κάθε κράτους.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα απαιτήσεις από την κυβέρνηση Αναστασιάδη να κάνει ότι έπρεπε εδώ και χρόνια. Να ενισχύσει το μηχανισμό εξέτασης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου, σε βαθμό που να ολοκληρώνεται η διαδικασία σε 6 μήνες και όχι σε 3-5 χρόνια που χρειάζεται σήμερα.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα απαιτήσεις από την κυβέρνηση Αναστασιάδη να εκπονήσει επιτέλους ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που να εντάσσει αυτούς τους ανθρώπους στην κοινωνία μας και όχι να τους γκετοποιεί σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, δεν θα δεχτείς τα ψέματα που σου λένε ότι είμαστε υπέρ “ανοιχτών συνόρων”, αλλά ότι ζητούμε το αυτονόητο: να υπάρχουν νόμιμες και ασφαλείς οδοί και τρόποι για να μπορεί να ζητήσει κάποιος άσυλο στην Ευρώπη και να εξετάζεται η αίτηση του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, δεν θα επιτρέψεις στους εθνικιστές και τους νεοφασίστες να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να σπείρουν το μισάνθρωπο ιδεολόγημα τους και να διχάσουν το λαό οδηγώντας μας σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα νοιάζεσαι το ίδιο για τον κάθε άνθρωπο, τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο, το κάθε παιδί, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, θα οργανωθείς, θα αντισταθείς, θα αγωνιστείς για άλλη κοινωνία, χωρίς πολέμους κι εκμετάλλευση, για κοινωνία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αν δεν είσαι ρατσιστής, δεν θα ξαναπείς ΑΛΛΑ!
Θα πεις δεν είμαι ρατσιστής (τελεία).
Θα πεις… είμαι Άνθρωπος!

 

*Γενικός Γραμματέας ΕΔΟΝ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.