Δεν είναι λαϊκισμός αλλά αντιλαϊκές πολιτικές

Της
Ελένης Κωνσταντίνου


 

Δεν είναι λαϊκισμός, αλλά αντιλαϊκές πολιτικές

Kαμία έκπληξη δεν προκάλεσαν οι αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν την πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος και το νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες. Αλήθεια τι να περίμενε κανείς; Ότι η παρούσα κυβέρνηση θα δεχόταν τις συγκεκριμένες προτάσεις;

Άλλωστε και χθες όταν η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε σε έκτακτη συνεδρία της τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ. Μάλιστα, από χθες στις δηλώσεις τους οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών μας πλασάρουν την καραμέλα του λαϊκισμού.


Την ώρα όμως που οι πολίτες για παράδειγμα λαμβάνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, ή που λαμβάνουν ειδοποίηση για έξωση από το σπίτι τους που πρόκειται να εκποιηθεί έστω και αν αποτελεί την πρώτη τους κατοικία, κανένας λαϊκισμός δεν τους διακρίνει, παρά μόνο απόγνωση για το αύριο.

Το να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα με μισθούς των 800 ή ακόμη και των 1.000 ευρώ έχοντας να πληρώσεις ενοίκια, λογαριασμούς, να συντηρήσεις οικογένεια είναι στις μέρες μας άθλος και κάτι παραπάνω. Βέβαια, όλα αυτά μπορούν να τα κατανοήσουν κυρίως αυτοί που τα ζουν ή έχουν ζήσει παρόμοιες δυσκολίες.

Ακούμε για στοχευμένα μέτρα και εκατομμύρια που δόθηκαν. Διερωτήθηκαν όμως οι κυβερνώντες αν οι πραγματικές ανάγκες είναι μόνο αυτές;
Ακούμε για σοφή διαχείριση και για τα ταμεία τους. Ταμεία όμως που δεν είναι δικά τους. Χρήματα που μαζεύονται από όλους ή σχεδόν όλους μέσω και φορολογιών. Τα χρήματα δεν είναι μόνο δικά τους για να τα μαζεύουν και να μας κουνούν δεικτικά το δάχτυλο.


Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για κοινωνική αναλγησία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει ήδη αυξημένα έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της ακρίβειας, ενώ με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους το ποσό θα φτάσει στο 1 δις ευρώ.

Η κοινωνία αυτή την ώρα έχει ανάγκη από στήριξη, η ακρίβεια σπάζει κόκαλα, ενώ την ίδια ώρα που ακόμα γίνονται συζητήσεις για εθνικό κατώτατο μισθό, οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι στον πάτο.

Ακούσαμε τους κυβερνώντες να μας λένε και για τους κανονισμούς της ΕΕ που δεν επιτρέπουν τη μείωση των φόρων, αλήθεια αγνοεί άραγε η κυβέρνησή μας ότι τουλάχιστον δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ διεκδίκησαν και εξασφάλισαν παρεκκλίσεις; Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ γιατί δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα;


Όλα αυτά δεν συνθέτουν λαϊκισμό, αλλά αντιλαϊκές πολιτικές. Πολιτικές που «σπάζουν κόκαλα» και οδηγούν ανθρώπους στο μαρασμό, είτε αυτός είναι οικονομικός είτε ψυχολογικός.

Η αλλαγή σε τέτοιες πολιτικές είναι επιτακτική, διαφορετικά ζήτω που καήκαμε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.