Δεν είναι πραγματικά τα νούμερα που αναφέρθηκαν για την στελέχωση των ΤΑΕΠ, υποστηρίζει ο ΟΚΥπΥ

Τα νούμερα που αφορούν στον αριθμό των γιατρών που στελεχώνουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων περιστατικών (ΤΑΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων, μετά την κήρυξη στάσης εργασίας από μέρους της ΠΑΣΥΚΙ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υποποστήριξε την Τρίτη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι «ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε εκείνους που δίνουν λανθασμένους αριθμούς για τη στελέχωση των ΤΑΕΠ».

Σε επικοινωνία του ΚΥΠΕ με τον κ. Χαριλάου, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα υποστελέχωσης και ότι δεν είναι σωστοί οι αριθμοί που δίνονται προς τα έξω, όσον αφορά τη στελέχωση των ΤΑΕΠ.

«Οι δηλώσεις της ΠΑΣΥΚΙ έλεγαν ότι το ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στελεχώνεται από οχτώ γιατρούς, ενώ στελεχώνεται από 13 γιατρούς. Για το ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λένε ότι έχει 11 γιατροί, ενώ είναι 18», είπε ο κ. Χαριλάου, λέγοντας ότι, αν κάποιοι από τους γιατρούς απουσιάζουν με άδεια αναπαύσεως ή ασθενείας, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα υποστελέχωσης.

«Όταν βγαίνουμε δημόσια, πρέπει να λέμε τους πραγματικούς αριθμούς, και όχι αριθμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε γιατί έχουμε λανθασμένη ενημέρωση, είτε σκόπιμα για να καλύψουμε την οποιαδήποτε πράξη μας», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι και στην περίπτωση της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΠΑΣΥΚΙ, δεν τηρήθηκε ο εργασιακός κώδικας.

«Δεν ενημερωθήκαμε για τη στάση εργασίας, παρά μόνο από το ΜΜΕ και δεν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να το συζητήσουμε», υποστήριξε ο κ. Χαριλάου και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κάθε φορά που θα γίνεται αυτό, να το βαφτίζουμε αυθόρμητη στάση εργασίας και να αφορά μάλιστα το πιο νευραλγικό τμήμα, το ΤΑΕΠ, όπου καταλήγουν άτομα που κινδυνεύει η ζωή τους».

Σύσκεψη ΟΑΥ και συντεχνιών των ιατρών την Τετάρτη

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε, άλλωστε, ότι από μέρες ο ΟΚΥΠΥ έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τις συντεχνίες των ιατρών, τόσο την ΠΑΣΥΚΙ, όσο και την ΠΑΣΥΔΥ, για αύριο Τετάρτη, στην οποία, όπως είπε, θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τους γιατρούς και θα δοθούν απαντήσεις σε όσα ζητήματα εγερθούν. Αναρωτήθηκε, δε, «ποια η σκοπιμότητα να προβούν οι γιατροί σε στάση εργασίας μια μέρα πριν την καθορισμένη συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού».

Ερωτηθείς αν η εξέλιξη με τη στάση εργασίας θα δυσκολέψει τη διεξαγωγή της αυριανής σύσκεψης, ο κ. Χαριλάου απάντησε ότι όταν υπάρχει καλή θέληση και πρόθεση, όλα επιλύονται στο τραπέζι του διαλόγου. «Όταν προσέρχεσαι για διάλογο με αφορισμούς και χαρακτηρισμούς, τόσο για τα μέλη του Δ.Σ. όσο και για τη διοικητική ομάδα του ΟΚΥπΥ, τότε νομίζω ότι τα πράγματα πιθανόν να δυσκολεύουν», σημείωσε.

Σχέδιο ΟΚΥπΥ για ΤΑΕΠ

Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ταλαιπωρία που βιώνουν αρκετοί ασθενείς στα ΤΑΕΠ, λόγω της αναμονής, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στα ΤΑΕΠ, τα οποία έχουμε αναγνωρίσει, δεν αφορούν μόνο τη στελέχωση, αλλά είναι πολλοί οι παράμετροι που παίζουν ρόλο».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην έγκαιρη άφιξη του ειδικού γιατρού που εφημερεύει, στη σύντομη ολοκλήρωση της εξέτασης του περιστατικού στο ΤΑΕΠ, καθώς και στο έγκαιρο εξιτήριο από τους θαλάμους κατά το πρωινό ωράριο, ώστε να αδειάζουν κλίνες και να μεταφέρονται οι ασθενείς από το ΤΑΕΠ, οι οποίοι χρειάζονται εισαγωγή.

«Ο Οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδιο για αυτά και είναι ενήμερες οι συντεχνίες, ενώ έχουν γίνει ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών στα ΤΑΕΠ, προς όφελος των ασθενών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες βρίσκεται και η σωστή στελέχωση των ΤΑΕΠ με γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, όπως επίσης να είναι σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες για την έγκαιρη και γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών, για να μειωθεί ο χρόνος αναμονή και παραμονής των ασθενών στα τμήματα αυτά.

Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, «στην ομάδα που ανέλαβε να βάλει σε εφαρμογή αυτές τις ενέργειες, μετέχουν και οι διευθυντές και προϊστάμενοι νοσηλευτές των ΤΑΕΠ όλων των νοσηλευτηρίων» και κατέληξε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ανοιχτός σε εισηγήσεις είτε από τους γιατρούς, είτε από τους νοσηλευτές.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στην προετοιμασία ενόψει ενός πιθανού νέου κύματος της πανδημίας COVID-19. «Όσον αφορά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, η στελέχωση στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας γινόταν με επίταξη γιατρών από το κράτος» εξήγησε, προσθέτοντας ότι τώρα «ο ΟΚΥπΥ μερίμνησε να αγοραστούν υπηρεσίες με κονδύλι του Οργανισμού για να στελεχωθούν τα ιατρεία βραχείας νοσηλείας με άλλους γιατρούς και να μην αναλάβουν αυτή την ευθύνη οι γιατροί των ΤΑΕΠ και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

ΠΑΣΥΚΙ: Εις βάρος των πολιτών η παρουσία συγκεκριμένων ατόμων στον ΟΚΥπΥ και όχι η στάση εργασίας

Εις βάρος των πολιτών είναι η συνέχιση της παρουσίας συγκεκριμένων ατόμων στη διοίκηση και τον περίγυρο του ΟΚΥπΥ και όχι η στάση εργασίας των Ιατρών των ΤΑΕΠ, απαντά η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ.

«Αν επιδεικνύαμε την ίδια απάθεια με την διοίκηση του ΟΚΥπΥ σε θέματα ασφάλειας της υγείας ασθενών και προσωπικού θα είμασταν συνένοχοι και δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», αναφέρεται.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «έχουμε συνηθίσει το modus operandi σας κύριοι της διοίκησης του ΟΚΥπΥ: Ανικανότητα, απραξία και στο τέλος απύθμενο θράσος να κατηγορείτε άλλους για την αποτυχία σας».

Καλεί τέλος τον ΟΚΥπΥ να δώσει γραπτώς τι σχεδιασμούς, τι προβλέψεις, τι ενέργειες, ποια χρονοδιαγράμματα, τι αποτελέσματα έχει στα χρονίζοντα προβλήματα των ΤΑΕΠ και λέει «ας σας κρίνουν οι πολίτες».

Άδωνης Ελευθερίου: Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν, δήλωσε ο Άδωνης Ελευθερίου, αντιπρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας, στην οποία κατήλθαν σήμερα, από τις 09:00 μέχρι τις 12:00, οι ιατροί του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Ο κ. Ελευθερίου σημείωσε πως κύριος λόγος της στάσης εργασίας είναι τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τα τμήματα αυτά και κυρίως η υποστελέχωσή τους.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο κ. Ελευθερίου αναφέρθηκε σε «οργανωτική και διοικητική αδυναμία του ΟΚΥπΥ να εξεύρει λύσεις». Τα προβλήματα αυτά, συνέχισε, είναι χρόνια, προσθέτοντας πως έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ ανέφερε πως «δυστυχώς ο Οργανισμός του ΟΚΥπΥ αδυνατεί να προσφέρει λύσεις».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως τα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών των Νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ είναι τα μόνα που λειτουργούν, προσθέτοντας πως στην Πάφο δεν υπάρχει δεύτερο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Σε ό,τι αφορά δήλωση του ΟΚΥπΥ ο κ. Ελευθερίου είπε πως για το Νοσοκομείο Πάφου υπάρχει πρόνοια για στελέχωση με 12 + 1 γιατρούς και τώρα λειτουργούν 8 + 1, δηλαδή, εξήγησε, μείον τέσσερις ιατροί, με αποτέλεσμα το Τμήμα του ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου να λειτουργεί υποστελεχωμένο.

Επεσήμανε επίσης πως οι ασθενείς πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι ιατροί, που τους ταλαιπωρούν, αλλά οι οργανωτικές ανεπάρκειες του ΟΚΥπΥ. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά με βάρδια ενός ιατρού, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, ο ιατρός θα ταλαιπωρηθεί, υπάρχει συνωστισμός και σημειώνεται αργοπορία στην εξέταση, συμπλήρωσε. Επεσήμανε επίσης πως δυστυχώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ιατροί με αυτές τις καταστάσεις.

Τα Νοσοκομεία υπάρχουν ακόμα λόγω του επαγγελματισμού και της ευσυνειδησίας των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και όχι για τη «διοικητική επάρκεια του ΟΚΥπΥ». Κάποια στιγμή, κατέληξε, θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

AΚΕΛ: Εδώ και τώρα να στελεχωθούν σωστά τα ΤΑΕΠ

Το ΑΚΕΛ βρίσκεται στο πλευρών των γιατρών στα ΤΑΕΠ που διεκδικούν σήμερα επαρκή στελέχωση των Τμημάτων, ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους στην υπηρεσία του τόπου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος με αφορμή τη στάση εργασίας των γιατρών στα ΤΑΕΠ.

«Κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ έχουν ασήκωτες ευθύνες για την τραγική κατάσταση στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που ουσιαστικά λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Εδώ και χρόνια αρνούνται να εισακούσουν τις εκκλήσεις των γιατρών και όλων των επαγγελματιών υγείας. Εδώ και χρόνια αγνοούν και τις δικές μας προειδοποιήσεις. Εδώ και χρόνια περιφρονούν την ίδια την κοινωνία.

Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ εδώ και τώρα οφείλουν να στελεχώσουν τα ΤΑΕΠ επαρκώς και με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό».

Συγκέλεσε σύσκεψη για τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ ο Χατζηπαντέλα

Σύσκεψη για τα προβλήματα που καταγράφονται στα ΤΑΕΠ, συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των γιατρών, τις θέσεις του ΟΚΥπΥ και την ασφάλεια των ασθενών, ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη για την ερχόμενη βδομάδα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται στα ΤΑΕΠ και την παροχή ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς».

ΠΙΣ: Τα ζητήματα της υποστελέχωσης και της ασφάλειας της λειτουργίας των ΤΑΕΠ είναι διαχρονικά

Τα ζητήματα της υποστελέχωσης και της ασφάλειας της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι διαχρονικά και τέτοια που αναμφίβολα επηρεάζουν τόσο την ομαλή άσκηση των καθηκόντων των ιατρών, όσο και την εξυπηρέτηση των ασθενών και την προσβασιμότητα τους σε ποιοτικές και έγκαιρες υπηρεσίες υγείας, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σημειώνει ότι συμπαρίσταται στους γιατρούς του δημοσίου και αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των αιτιών που τους έχουν οδηγήσει στη σημερινή στάση εργασίας.

«Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να γίνεται σεβαστό και σε καμία περίπτωση η άσκηση του δικαιώματος αυτού ούτε στρέφεται εναντίον των πολιτών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδίδεται σε δήθεν υπονόμευση του ΟΚΥπΥ. H εκφρασθείσα θέση του ΟΚΥπΥ ότι «όλα τα ΤΑΕΠ και δομές των Νοσηλευτηρίων του Οργανισμού είναι στελεχωμένα με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, χωρίς να υπάρχουν κενά», είναι ατυχής και δημιουργεί μια λανθασμένη εντύπωση που ωραιοποιεί την κατάσταση. Αυτό προβληματίζει σοβαρά τον ΠΙΣ καθότι: πως είναι δυνατόν να επιλυθούν προβλήματα εάν αυτά δεν αναγνωρίζονται;», προσθέτει .

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι «οφείλουμε όλοι μέσα από το ρόλο μας, να συμβάλουμε εποικοδομητικά έτσι ώστε τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και των ΤΑΕΠ αλλά και ευρύτερα τον τομέα της υγείας στον τόπο μας, να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνει ότι επανειλημμένως έχει τονίσει αυτή την ανάγκη αλλά δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ΠΙΣ χαιρετίζει, τέλος, την ενέργεια του Υπουργού Υγείας να παρέμβει ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τρόπο που τα όποια διοικητικά προβλήματα να μην θυματοποιούν ούτε τους γιατρούς ούτε τους ασθενείς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy