Δεν είναι προς όφελός μας η στρατιωτικοποίηση των προβλημάτων

Του Νεόφυτου Νεοφύτου 

Η στρατιωτικοποίηση των προβλημάτων της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει λύσεις, αλλά προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα και ανασφάλεια.

Σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο και σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά όλεθρος και καταστροφή. Αντίθετα, η αποκλιμάκωση της έντασης και ο ειρηνικός δρόμος επίλυσης των προβλημάτων είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Οι ΗΠΑ αναζητούν ένα νέο ρόλο στην περιοχή για εξυπηρέτηση των δικών τους γεωστρατηγικών, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας μπροστά «συμμάχους». Οι ΗΠΑ επιλέγουν αντί για την Τουρκία την αναβάθμιση του ρόλου του Ισραήλ, παροτρύνοντας και άλλες γειτονικές χώρες –Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο– για στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ. Πίσω από την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται οι ΗΠΑ. Προσπάθειες γίνονται και για υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ με Ομάν και Μπαχρέιν. Οι ΗΠΑ επιλέγουν το Ισραήλ, θέλοντας να ασκήσουν πιέσεις προς την Άγκυρα, η οποία υπό τον Ερντογάν δεν συμμορφώνεται πλήρως στις υποδείξεις των Αμερικανών. Η τοποθέτηση του υποψήφιου προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι πρέπει να φύγει από την εξουσία ο Ερντογάν και να στηριχθούν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της Τουρκίας, δείχνει την προσπάθεια των ΗΠΑ να θέσουν εκ νέου υπό πλήρη αμερικανικό έλεγχο τη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο Τουρκία. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε την Κυριακή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζητώντας θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς, οι εξελίξεις και οι ισορροπίες στην περιοχή είναι λεπτές και ρευστές. Απαιτούν προσεκτικά βήματα τόσο από την Ελλαδα όσο και από την Κύπρο. Να διερωτηθούμε και να προβληματιστούμε μήπως οι «φίλοι» της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ –οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι– μας χρησιμοποιούν σε σχέση με την Τουρκία για να εξυπηρετούν τους δικούς τους στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Ενδεχόμενη εμπλοκή μας σε στρατιωτικοποίηση των προβλημάτων στην περιοχή δεν θα επιφέρει λύση τους, αλλά περαιτέρω όξυνση και περιπέτειες. Οι συγκυρίες προσφέρουν αξιοποίηση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και διάλογο με την Τουρκία. Αυτό, όμως, απαιτεί από τον Πρόεδρό μας αξιόπιστες πρωτοβουλίες και κινήσεις και όχι να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.