Δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες η περίπτωση Αναστασιάδη, ισχυρίζεται ο Μ. Βέμπερ

Η ομάδα του ΕΛΚ καταδικάζει τις πρακτικές φοροδιαφυγής αλλά…

 

Παρά το ότι το ΕΛΚ στη συντριπτική του πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers, ο πρόεδρος του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει και ο κυβερνών ΔΗΣΥ, εξέδωσε ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις σε βάρος του κ. Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, η ομάδα του ΕΛΚ καταδικάζει τις πρακτικές φοροδιαφυγής. Επισημαίνει ωστόσο πως οι Αρχές του κράτους δικαίου απαιτούν όπως το Κοινοβούλιο ακολουθήσει «μια προσέγγιση βασισμένη σε γεγονότα για να αποφευχθούν αδικαιολόγητες και πολιτικά προκατειλημμένες επιθέσεις, αλλά και να υπάρχει σεβασμός και υπεράσπιση στο τεκμήριο αθωότητας». Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, αυτό ισχύει σε σχέση με τα πρόσωπα που αναφέρονται και ανήκουν στο ΕΛΚ (ειδικότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra).

Ο κ. Βέμπερ πρόσθεσε πως αυτές οι δύο περιπτώσεις «δεν είναι συγκρίσιμες με άλλα άτομα που φέρονται να δημιούργησαν υπεράκτιες εταιρείες για τη μεταφορά πλούτου εκτός της χώρας τους» και πως αυτό επιβεβαιώνεται και από τη δημοσιογραφική ομάδα που διερεύνησε τα Pandora Papers.

Το ΕΛΚ χαιρετίζει το συνεχές έργο των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών που ερευνούν και συμμετέχουν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όπως τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.

«Η διάσταση των πληροφοριών των Pandora Papers ενόψει μιας σειράς αποκαλύψεων μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009, προειδοποιεί και δείχνει την ανάγκη να ενταθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, της φοροαποφυγής, της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος χρήματος σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνει ο κ. Βέμπερ. «Η σημερινή ψηφοφορία επί του Κοινού Ψηφίσματος έδειξε ότι για αυτήν τη θέση υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία στο Σώμα», πρόσθεσε. «Ωστόσο, η αρχή του κράτους δικαίου απαιτεί, από εμάς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση βασισμένη σε γεγονότα για να αποφευχθούν αδικαιολόγητες και πολιτικά προκατειλημμένες επιθέσεις, αλλά και να υπάρχει σεβασμός και υπεράσπιση στο τεκμήριο αθωότητας», σημειώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.