Δεν είναι «ξένες»… οι τέσσερις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν!

Του

Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο φριχτός θάνατος των τεσσάρων Αιγύπτιων εργαζόμενων, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί μέσα στις φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ. Βαβατσινιάς, επαναφέρουν ξανά στο προσκήνιο το σοβαρό θέμα των συνθηκών διαβίωσης και εκμετάλλευσης των ξένων εργατών. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει η αναγκαία ευαισθητοποίηση από πλευράς των Αρχών του κράτους για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις αλλοδαποί εργαζόμενοι, επιβεβαιώνει απουσία αντανακλαστικών από πλευράς κυβέρνησης και ευαισθητοποίησης όταν αφορά αλλοδαπούς. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και όχι μόνο, στέλνουν μηνύματα ρατσισμού και διακρίσεων. Αλήθεια, τι θα είχε συμβεί εάν επρόκειτο για τέσσερις Κύπριους οικογενειάρχες; Δεν θα γινόταν χαμός; Δεν θα ζητούνταν ευθύνες, παραιτήσεις; Δεν θα υπήρχε μεγάλη οργή και θυμός; Κι όμως δεν συμβαίνει… Οι τέσσερις αλλοδαποί εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν οικογένειες και συγγενείς στην Κύπρο, αλλά είναι δικά μας παιδιά, τα οποία μας βοηθούν στις δουλειές μας… Ήρθαν στην πατρίδα μας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, όπως το ίδιο έκαναν και χιλιάδες Κύπριοι που μετανάστευσαν σε άλλες χώρες. Χιλιάδες είναι οι Κύπριοι, οι οποίοι κυρίως μετά την τουρκική εισβολή, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και να εργαστούν στη Βουλγαρία, Ρουμανία, στη Σαουδική Αραβία, κ.α.

Αν πραγματικά θέλουμε να είμαστε και να συμπεριφερόμαστε ως άνθρωποι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το θέμα να πέσει στα μαλακά και να ξεχαστεί. Πολύ σωστά η ΠΕΟ έστειλε επιστολή στην αρμόδια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητώντας έρευνα. Ευθύνες θα πρέπει να ζητήσουν και οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα συνεδριάσουν αύριο Πέμπτη. Έχουν απανθρακωθεί τέσσερις συνάνθρωποί μας και πρέπει να γνωρίζουμε εάν μπορούσαν να σωθούν και δεν σώθηκαν. Να υπάρξει ολοκληρωμένη και αντικειμενική έρευνα.

Με αφορμή το τραγικό συμβάν με το θάνατο των τεσσάρων ξένων εργατών, θα πρέπει να δούμε γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης των ξένων εργατών στην Κύπρο. Είναι πάμπολλες οι καταγγελίες  για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ξένων εργατών, οι οποίοι τυγχάνουν εκμετάλλευσης και τους συμπεριφερόμαστε σαν δούλους. Ξένοι εργάτες ζουν και κοιμούνται σε φάρμες και σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες σε ακατάλληλα υποστατικά, σε σπίτια τρώγλη και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Δεν το αξίζουν και είναι ντροπή για την κοινωνία μας. Είναι άνθρωποι κι αυτοί και τους οφείλουμε σεβασμό και ανθρώπινη αντιμετώπιση και φιλοξενία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.