Δεν έκλεισε το θέμα των αποζημιώσεων που διεκδικεί η Τιτίνα Λοϊζίδου

Δεν έκλεισε το θέμα των αποζημιώσεων που διεκδικεί από την Τουρκία η Τιτίνα Λοΐζίδου, καθώς όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της, Αχιλλέας Δημητριάδης, εκτός του αιτήματος για αποκατάσταση της περιουσίας της, εκκρεμεί η αποζημίωση για την περίοδο 1987-1990, ύψους πέραν των €200 χιλ.
 
Η Τουρκία είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα έγγραφο προς της Επιτροπή Υπουργών, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης στο Στρασβούργο, μεταξύ 5 και 7 Δεκεμβρίου, όπου ζητούσε να τερματιστεί η επιτήρηση για τις υποθέσεις Λοϊζίδου, Τύμβιος και Αλεξάνδρου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα ποσά εδώ και χρόνια.
 
Ο κ. Δημητριάδης απέστειλε χθες επιστολή στην Επιτροπή Υπουργών, υπενθυμίζοντας ότι στην υπόθεση Λοΐζίδου εκκρεμεί η καταβολή αποζημίωσης για την περίοδο από 29 Ιανουαρίου 1987 μέχρι 22 Ιανουαρίου 1990. Το ύψος της διεκδικούμενης αποζημίωσης ανέρχεται σε €195.314,78, ενώ διεκδικεί επιπρόσθετα €13.021,01 για ηθική βλάβη, πλέον τόκων και εξόδων.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης διευκρίνισε ότι μετά την δικαίωση της κ. Λοΐζίδου από το ΕΔΑΔ καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης της περιουσίας της για τα έτη 1990-1998.
 
«Η Λοΐζίδου δεν πήρε όλη τη θεραπεία που έπρεπε, καθώς απομένει η αποκατάσταση και η περίοδος 1987-1990» πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης. Ως εκ τούτου, είπε, «η Λοϊζίδου ζητά και ενοίκια από το 1987 μέχρι το 1990».
 
Στην επιστολή του προς το Συμβούλιο της Ευρώπης ο κ. Δημητριάδης δηλώνει εξάλλου ετοιμότητα να συμμετάσχει είτε στη συνεδρία του Δεκεμβρίου, είτε σε αυτή του επόμενου Μαρτίου, για να ξεκαθαρίσει τα πολύπλοκα ζητήματα που αναφύονται.
 
«Η Τουρκία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της»
Με ξεχωριστή επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών, ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται εξάλλου στις 12 υποθέσεις που αφορούν κατεχόμενες περιουσίες και οι οποίες θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υπουργών την άλλη εβδομάδα, με τον δικηγόρο να επαναλαμβάνει πως προέχει η καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων.
 
Η Τουρκία είχε αποστείλει στις 22 Νοεμβρίου έγγραφο, με το οποίο εισηγούνταν να διευθετηθεί μέσω της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας η καταβολή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν στις υποθέσεις της ομαδικής προσφυγής Ξενίδη-Αρέστη.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης απέρριψε την τουρκική εισήγηση, λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει τις αποζημιώσεις. «Δεν μπορεί η Τουρκία να αγοράζει χρόνο, χωρίς να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της» είπε.
 
Εισηγήθηκε παράλληλα ως ενδιάμεσο μέτρο, η καταβολή των αποζημιώσεων από την Τουρκία να γίνει προς το Συμβούλιο τη Ευρώπης, καθώς όπως είπε «δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη».
 
Στην επιστολή του εκ μέρους των αιτητών στις 12 υποθέσεις που χειρίζεται το γραφείο του, ο κ. Δημητριάδης εκφράζει τη διαφωνία τους με την τουρκική εισήγηση για διευθέτηση μέσω της Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα. Ζητά παράλληλα από την Επιτροπή Υπουργών να ετοιμάσει προσχέδιο απόφασης για καταδίκη της Τουρκίας σε σχέση με την παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
«Οι αιτητές υπογραμμίζουν την πλήρη έλλειψη σεβασμού της εναγόμενης χώρας για την άνευ όρων υποχρέωσή της να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Δικαστήριο για πάνω από 10 χρόνια» γράφει στην επιστολή του ο κ. Δημητριάδης.
 
Παράλληλα, αναφέρεται στις 17 υποθέσεις που χειρίζεται το γραφείο του σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής και οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου.
 
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «έως ότου αυτές οι υποθέσεις τύχουν χειρισμού από το Δικαστήριο δεν πρέπει να παρθεί καμιά απόφαση από την Επιτροπή [Υπουργών] σε σχέση με την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα της ΕΑΙ».
 
«Αν η εναγόμενη χώρα θέλει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει άμεσα να καταβάλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα ποσά που οφείλει στους αιτητές» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Δημητριάδης.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος ανέφερε ότι είναι εμφανές πως η επιτροπή που λειτουργεί στα κατεχόμενα δεν μπορεί να προσφέρει αποκατάσταση περιουσίας ως θεραπεία σε αιτητές των οποίαν τα σπίτια και οι περιουσίες βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
 
«Μια εξ αυτών είναι η Ξενίδη-Αρέστη, στην οποία δεν μπορούν στην πραγματικότητα να παρασχεθούν τα ατομικά μέτρα της επιστροφής στο σπίτι και στην περιουσία της» αν και το Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα, συμπλήρωσε.
 
Διερωτήθηκε παράλληλα, πως μπορεί να μιλούν για αποτελεσματική θεραπεία όταν στην υπόθεση της Αρέστη, η οποία θέλει να πάει στο σπίτι της στην Αμμόχωστο, λένε ότι ο «νόμος» δεν δίνει στην επιτροπή τη δικαιοδοσία να εξετάσει το θέμα.
 
Το θέμα του αν είναι ή όχι αποτελεσματική η Επιτροπή «μόνο το ΕΔΑΔ θα το κρίνει, δεν θα το κρίνει η Επιτροπή Υπουργών. Και για αυτό ζητώ να αναβληθεί το κλείσιμο των υποθέσεων» έως ότου εκδικαστούν, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.