Κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των Υπουργών Μεταφορών οι οποίοι επίσης βρίσκονται στο Γκρατς, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της εποχιακής αλλαγής της ώρας. Μόνο τρεις χώρες – η Πορτογαλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο – μίλησαν κατά της κατάργησης, ενώ η Κύπρος, οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Δανία δεν έχουν λάβει θέση ακόμα. Η Επίτροπος της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος  προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου στον τομέα των μεταφορών, θεωρούν αυτή την πρώτη σημαντική συζήτηση ως επιτυχία και είναι σίγουροι ότι μια κοινή θέση σχετικά με την πορεία προς το μέλλον μπορεί να βρεθεί ήδη από τον Δεκέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύνοδος των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Προεδρία, υπήρξε γενική συναίνεση ότι το τέλος των εποχιακών αλλαγών μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν είναι γνωστά τα επόμενα βήματα και υπάρχει μια αξιολόγηση επιπτώσεων. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν πρέπει να δημιουργεί μειονεκτήματα για την ενιαία αγορά και την οικονομία. Οι Υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να διασφαλίσει ακριβώς αυτό. Όλοι οι υποστηρικτές τόνισαν επίσης ότι θα είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση που να μην έχει ως αποτέλεσμα ένα «συνονθύλευμα» των ευρωπαϊκών ζωνών ωρών.

«Η απόφαση για το ποια ώρα θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε χώρα στο μέλλον θα παραμείνει στην αρμοδιότητα των μεμονωμένων κρατών. Για να μην βιαστούμε με αυτή τη σημαντική απόφαση, απαιτούνται μελέτες και έρευνες, οι οποίες θα χρειαστούν επίσης χρόνο. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αυτή τη φορά τις χώρες της ΕΕ», είπε ο Αυστριακός Προεδρεύων Υπουργός.