Στην τήρηση των υποσχέσεων για αποζημιώσεις ελπίζουν πλέον οι αγρότες

Στο ίδιο έργο θεατές -και μάλιστα με πολύ ακριβό το αντίτιμο- έχουν βρεθεί για μια ακόμα φορά οι γεωργοί της περιοχής Πιτσιλιάς.

Η προχθεσινή χαλαζόπτωση αποτέλεσε τη χαριστική βολή στη μεγάλη καταστροφή που ήδη είχε υποστεί η περιοχή, όταν το ίδιο καιρικό φαινόμενο είχε πλήξει τον περασμένο Ιούνιο την ευρύτερη ορεινή Λεμεσό.

Το γεγονός ότι από τις καταστροφές που σημειώθηκαν το καλοκαίρι οι πληγέντες περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις και τη βοήθεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προκαλεί απόγνωση και απελπισία στους γεωργούς και ιδιαίτερα τους φρουτοπαραγωγούς της κοινότητας Κυπερούντας, οι οποίοι, μετά την προχθεσινή θεομηνία που κράτησε σχεδόν μια ώρα, δεν έχουν να περιμένουν πλέον κανένα εισόδημα, αφού τίποτε δεν έμεινε γερό.

Μιλώντας για το νέο κακό που έπληξε τις καλλιέργειές τους, οι γεωργοί μοιάζουν να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν οτιδήποτε πλέον και εναποθέτουν από τώρα και στο εξής τις ελπίδες τους προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον τα κόστη όλης της χρονιάς στην τήρηση των προηγούμενων δεσμεύσεων αλλά και των νέων εξαγγελιών της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων.

«Η ελάχιστη παραγωγή που γλίτωσε από το χαλάζι του Ιουνίου καταστράφηκε τώρα που είμαστε έτοιμοι για τη συγκομιδή… δεν προλάβαμε όμως να σώσουμε ούτε ένα μήλο…» όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε επαγγελματίας αγρότης της περιοχής.

Για την ολική καταστροφή που σημειώθηκε προχθές ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή οι αγροτικές οργανώσεις και ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, κλιμάκια του οποίου, σύμφωνα και με τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας, έχουν πάρει οδηγίες να επισκεφτούν τις περιοχές που έχουν πληγεί και να προβούν σε καταγραφή των ζημιών, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ζημιών που είχε προκαλέσει η χαλαζόπτωση στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο κ. Καδής ανέφερε ότι η προκαταβολή του 50% της αποζημίωσης, η οποία, σύμφωνα με τις καταγραφές των ζημιών που έγιναν τότε, έχει υπολογιστεί στο €1,5 εκ. ευρώ, άρχισε να καταβάλλεται στους δικαιούχους και αναμένεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

Να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις αφορούν τις καταστροφές στα φρουτόδεντρα και τα άλλα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι καλλιεργητές λαχανικών και άλλων κηπευτικών, που επίσης έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, θα μείνουν με τη ζημιά τους.

Χρήστος Χαραλάμπους