Δεν ικανοποιούν την ΠΟΕΔ οι απαντήσεις της Κυβέρνησης

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Οι απαντήσεις που έδωσαν στην ΠΟΕΔ, Υπουργείο Οικονομικών και Προεδρικό, δεν δίνουν λύσεις στα αιτήματα της Οργάνωσης δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός της Γραμματέας, Απόστολος Αποστολίδης, ύστερα από συνάντηση με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβούλιου, Θεοδόση Τσιόλα, η οποία ακολούθησε της συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Οπως είπε ο κ. Αποστολίδης “θεωρούμε ότι οι απαντήσεις που έχουμε πάρει δεν δίνουν λύσεις στα δικά μας αιτήματα, ανησυχούμε για την πορεία τόσο των εκπαιδευτικών ζητημάτων που ανέδειξε η ΠΟΕΔ όσο και για τον τρόπο που θα εφαρμοστούν άλλες καινοτομίες στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης”.

Πρόσθεσε ότι “ανησυχούμε, επίσης, έντονα, “για τα εργασιακά θέσμια τα οποία φέτος πλέον με μια παγίωση σε ένα αριθμό εκπαιδευτικών, δημιουργείται ένα προηγούμενο που δεν μας εφυσηχάζει”.

Ο κ. Αποστολίδης είπε ότι “τα απεργιακά μέτρα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ αναστάληκαν για δύο βδομάδες, για να δοθεί ένα περιθώριο στο διάλογο που επίσημα αρχίζει αύριο με την συνάντηση στις 13.00 της ηγεσίας της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό Παιδείας και αναγνωρίζοντας επίσης ότι η κοινή γνώμη θα έχει τα βλέμματά της στραμμένα περισσότερο αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό λόγω των κρίσιμων συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη”.

Για τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ο ΓΓ της ΠΟΕΔ, είπε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης, “μας έχει εξηγήσει το τί σημαίνει για το Υπουργικό Συμβούλιο η πολιτική αυτή και ανέλαβε την ευθύνη να διαβουλευθεί ξανά με τον Υπουργό Παιδείας να δουν πώς γίνεται ο προγραμματισμός κάθε επόμενη σχολική χρονιά και το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι ανάγκες στην δημόσια εκπίδευση”.

Ο κ. Αποστολίδης είπε ότι “ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου μας ξεκαθάρισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη συγκεκριμένη πολιτική γιατί είναι μια πολιτική η οποία νοικοκυρεύει τα θέματα στον δημόσιο τομέα και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην εκπαίδευση η οποία έχει εξαιρεθεί από μνημονιακές αυστηρές ρυθμίσεις στα θέματα προϋπολογισμών”.

Καταλήγοντας είπε ότι στους κ.κ. Γεωργιάδη και Τσιόλα, “δώσαμε το ανάλογο ψήφισμα στο οποίο καταγράφουμε τις διαπιστώσεις μας για τα προβλήματα τα οποία προκαλεί στην επίλυση των ζητημάτων στην δημόσια εκπαίδευση η ύπαρξη και εφορμογή πολιτικής περιοριστικών ρυθμίσεων στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση”.

Στο ψήφισμα που το Διοικητικό Συμβούλιο της η ΠΟΕΔ ενέκρινε σήμερα το το μεσημέρι αποφασίστηκε όπως “στη συνάντηση της 4ης Νοεμβρίου με τον Υπουργό Παιδείας, απαιτήσει ξεκαθάρισμα για το “πώς θα καλύψει τις βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες της επόμενης σχολικής χρονιάς και πώς θα επεκτείνει τα προγράμματα αναλφαβητισμού και αντιμετώπισης της αποκλίνουσας και παραβατικής συμπεριφοράς”.

Θα απαιτήσει, επίσης, απαντήσεις, για το “πώς θα επεκτείνει το θεσμό του Υπευθύνου Τμήματος στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, όπως ισχύει στη δημοτική και μέση εκπαίδευση, πώς θα θεσμοθετήσει την αύξηση του διοικητικού χρόνου του Διευθυντή των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων και πώς θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση πρακτικών που ισχύουν σήμερα στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση”.

Η ΠΟΕΔ ανακοινώνει και τη σύγκληση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Πέμπτη 17/11/2016 για αξιολόγηση της κατάστασης “ και σημειώνει ότι “αν δεν διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στις συναντήσεις για τα πιο πάνω θέματα, να γίνει άμεση επαναφορά των απεργιακών μέτρων που αναστέλλονται μέχρι και τις 17/11/2016, με ολοκλήρωση των στάσεων εργασίας και στις υπόλοιπες Επαρχίες, στις 23/11/2016, 30/11/2016 και 7/12/2016 ενώ παράλληλα, θα πρέπει να μελετήσει και τη λήψη οποιωνδήποτε άλλων επιπρόσθετων δυναμικών μέτρων αντίδρασης”.

Στο έγγραφό της που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο η ΠΟΕΔ σημειώνει πως “δεν αναστέλλεται οποιοδήποτε άλλο μέτρο που αφορά τη μεταρρύθμιση του ΥΠΠ γιατί θεωρούμε πως το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι έτοιμο να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες μάλιστα δεν είναι ούτε και ολοκληρωμένες”.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η Οργάνωση, “θα πρέπει να τονιστεί προς τον Υπουργό, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές με κανένα τρόπο οι απειλές που δέχθηκε η ΠΟΕΔ και τα μέλη της από τον Υπουργό Παιδείας με πρόφαση σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας”.

Καταλήγοντας η ΠΟΕΔ “θα απαιτήσει από τον ΥΠΠ, την Κυβέρνηση και τη Βουλή να επανεξεταστεί άμεσα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο εργασιακό καθεστώς προχωρώντας σε διόρθωση των αποφάσεών του”.

Η ΠΟΕΔ στο ψήφισμά που επιδόθηκε στον Υπουργό Οικονομικών και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει ότι προέβη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα όσα λαμβάνουν χώρα στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, εκφράζοντας σφοδρή αντίδραση για την απαράδεκτη πολιτική των «οροφών» στην εκπαίδευση, που εφαρμόζεται από την επίσημη πλευρά”.

Διαμαρτύρεται επίσης για τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στους όρους υπηρεσίας των λειτουργών της, με κυρίαρχη εκείνη της διαφοροποίησης του εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων”.

Αναφέρει ότι “εξαιτίας της πολιτικής αυτής, οι θέσεις που απαιτούνται για την πλήρωση των μόνιμων αναγκών στα σχολεία δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο,.

Αυτό είχε ως συνακόλουθα, μεταξύ άλλων, “τη δυσάρεστη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει η βούληση για δημιουργία σταθερών δομών και επέκταση των καινοτομιών προς αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού της αποκλίνουσας συμπεριφοράς, του διοικητικού χρόνου του Διευθυντή και των άλλων καινοτομιών που αποτελούν συστατικά στοιχεία της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει πως αποτελεί πρόθεσή του να εφαρμόσει”.

Συνεπακόλουθο της κυβερνητικής πολιτικής είναι επίσης “η συνεχιζόμενη, ως πρόσφατα, αναστάτωση των σχολείων, με μεταθέσεις και μετακινήσεις, γραπτά, προφορικά και με γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα, που δεν λαμβάνουν τέλος, εξαιτίας της διαφοροποίησης του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών με τον διορισμό αναπληρωτών, αντί συμβασιούχων, έναντι μόνιμων αναγκών της εκπαίδευσης, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στη στελέχωση των σχολείων”.

Η ΠΟΕΔ εκτιμά ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης συντείνουν “σην επιδείνωση της κατάστασης εξαιτίας του γεγονότος ότι οι 147 θέσεις, που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας αποδέχτηκε ότι χρειάζονταν, έστω με το καθεστώς του αναπληρωτή, για την αντιμετώπιση των μόνιμων αναγκών στη Δημοτική Εκπαίδευση, δεν έχουν επαρκέσει για τον σκοπό αυτό”.

Απότέλεσμα τούτου, συνεχίζει η ΠΟΕΔ, “είναι να διορίζονται τώρα έναντι των μόνιμων αυτών αναγκών και αντικαταστάτες χωρίς το 10-μηνο συμβόλαιο, ως μια νέα κατηγορία εργαζομένων με ακόμη χειρότερους όρους εργασίας από εκείνους για τους οποίους αντιδρούσε μέχρι σήμερα η ΠΟΕΔ”.

Η ΠΟΕΔ “χρεώνει” στην κυβερνητική πολιτική και “την απαράδεκτη κατάσταση που προκύπτει ιδιαίτερα στον χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης όπου, με προφορικές οδηγίες, καλούνται εκπαιδευτικοί να διαφοροποιούν τα Ατομικά Προγράμματα μαθητών και να μειώνουν τον χρόνο διδασκαλίας τους, που εγκρίθηκε από το αρμόδιο όργανο, ή να κάνουν συνδιδασκαλίες, για να καλυφθούν ελλείμματα σε εκπαιδευτικούς”.

Στο ψήφισμά της η ΠΟΕΔ αναφέρει “πως δεν παύει και δεν θα παύσει να θεωρεί πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως και το νέο εργασιακό καθεστώς για το έκτακτο προσωπικό στην εκπαίδευση, που αυτή επέβαλε, είναι απαράδεκτη και πως, με αυτή, η Δημοτική Εκπαίδευση τίθεται, κυριολεκτικά, υπό διωγμόν, ενώ αναταράσσεται συθέμελα ο θεσμός του δημόσιου σχολείου”.

Η ΠΟΕΔ, απευθυνόμενη στους εμπλεκόμενους, διαβεβαιώνει ότι “θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται και να αντιδρά με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της, μέχρι που οι πολιτικές που δημιούργησαν το πρόβλημα να ανακληθούν και να υιοθετηθούν, μέσα από διάλογο και με τη σύμφωνη γνώμη των μερών, τέτοιες ρυθμίσεις και μέτρα που θα λαμβάνουν υπόψη το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκπαίδευσης και των λειτουργών της”.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, σημειώνει ότι οι δυο εβδομάδες αναστολής, που προτείνουμε, “θεωρούμε πως σε καμία περίπτωση αποτελούν υποχώρηση, αλλά αντίθετα θα καταδείξουν και θα αποδείξουν την ειλικρινή ή όχι πρόθεση του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης για σοβαρό διάλογο και επίλυση των προβλημάτων”.

Προσθέτει ότι “σε κάθε άλλη περίπτωση, θα ξεγυμνωθεί η όποια αρνητική πρόθεση της επίσημης πλευράς για επίλυση των εκπαιδευτικών και άλλων θεμάτων που θέτει πολύ δικαιολογημένα η ΠΟΕΔ και θα επαναφέρει άμεσα τα απεργιακά μέτρα αφαιρώντας και το επιχείρημα του Υπουργού Παιδείας περί ανοιχτής πόρτας του γραφείου του”.

Καταλήγοντας, η ΠΟΕΔ, στο ψήφισμά της, αναφέρει πως “θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις θεματικές των εκπαιδευτικών ζητημάτων κάθε εβδομάδα όπως ήταν προγραμματισμένο, δίδοντας το σχετικό κείμενο στη δημοσιότητα και σε αποδέκτες που συνιστούν κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς εταίρους”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.