Δεν ικανοποιούν οι απαντήσεις για χρήση κυανίου

Δεν καλύπτουν τις δεσμεύσεις της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Περιβάλλοντος οι απαντήσεις που δόθηκαν αναφορικά με τη χρήση κυανίου στην Κύπρο, αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμο Αδάμου, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η Πρωτοβουλία ζητά ενημέρωση για το πώς προκύπτει το συμπέρασμα του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφορικά με τις όξινες απορροές που επικαλείται ότι δεν δημιουργούνται με τις υφιστάμενες πρακτικές παραγωγής και κατά πόσον έχει γίνει κάποια επιθεώρηση πρόσφατα του μεταλλείου από το συγκεκριμένο Τμήμα.

Επισημαίνεται ότι το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Γνωμάτευση που έδωσε στη ΜΕΕΠ της εταιρείας αναφέρεται ότι απορροές μπορεί να γίνουν λόγω βροχόπτωσης, συνεπώς η Πρωτοβουλία διερωτάται εάν έχει γίνει κάποια επιθεώρηση του έργου μετά τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου χειμώνα. Υπογραμμίζεται ότι στην ίδια Γνωμάτευση αναφέρεται ότι υπάρχει η πιθανότητα ρύπανσης από αστοχία στο στάδιο της εκχύλισης, αστοχία διαχείρισης των στραγγισμάτων, αστοχία από την περιοχή του εργοστασίου και από την ακατάλληλη διαχείριση των νερών της βροχόπτωσης, δηλαδή η πιθανότητα για όξινες απορροές από το μεταλλείο.

Επιπρόσθετα, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι σχετικά με αυτό το θέμα Τ/κ κάτοικοι Λεύκας κατήγγειλαν στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον προηγούμενο Μάρτη ότι όξινες απορροές έφταναν στην περιοχή τους από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι «αρχές» του ψευδοκράτους, επικάλυψαν τις απορροές και η εταιρεία έχει τοποθετήσει αγωγό για να τις μεταφέρει σε παρακείμενη λίμνη. Αυτά τα στοιχεία, επισημαίνει η Πρωτοβουλία, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν όξινες απορροές, γι’ αυτό το λόγο ζητούν να μάθουν για μελέτες, έρευνες και επιθεωρήσεις που έγιναν από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η κατάσταση των καλλιεργειών δεν περιλαμβάνεται στο πεδίο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, συνεπώς διερωτώνται για τον τρόπο που προσμετράται η ρύπανση που μπορεί το έργο να προκαλέσει στην περιοχή. Καταληκτικά, ζητούν πληροφόρηση για τους ελέγχους του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει το μεταλλείο στο περιβάλλον και την υγεία των περίοικων.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy