«Βασίλισσες της Συρίας», οι σύγχρονες Τρωάδες…

«Δεν είμαστε εδώ για να σας διασκεδάσουμε ή για να τραγουδήσουμε ένα τραγούδι. Έχω ένα θυμό. Κι ένα μήνυμα για εσάς. Ήρθαμε από την Τροία των τωρινών καιρών· ή από κάπου χειρότερα. Χάσαμε τα πάντα».

Στο Θέατρο Ριάλτο θα προβληθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το ντοκιμαντέρ Βασίλισσες της Συρίας.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία πενήντα γυναικών από τη Συρία, εξόριστων πλέον στην Ιορδανία, οι οποίες δημιούργησαν το φθινόπωρο του 2013 τη δική τους εκδοχή των Τρωάδων , της διαχρονικής αρχαίας ελληνικής τραγωδίας όπου το αρχαίο κείμενο συνδέεται με τις πραγματικές μαρτυρίες των Σύρων γυναικών.

Την ταινία σκηνοθέτησε το 2014 η Yasmin Fedda, η οποία βασίστηκε στις πρόβες της ομάδας μέχρι την πρώτη τους παράσταση. Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ για τον Αραβικό Κόσμο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Αμπού Ντάμπι, και αφηγείται την εμπειρία των γυναικών και τη σημασία της παράστασης για τις ίδιες.

Η θεατρική παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο Αμμάν το 2013 και στη συνέχεια περιόδευσε για τρεις εβδομάδες σε θέατρα της Μεγάλης Βρετανίας, με τη συμμετοχή 50 γυναικών προσφύγων, που δεν υπήρξαν ποτέ πριν ηθοποιοί, σε σκηνοθεσία της Zoe Lafferty.

Οι πρωταγωνίστριες ανασύρουν και αφηγούνται τις πραγματικές εμπειρίες της βίας, του πολέμου, του εκτοπισμού και της απώλειας.

«Η Εκάβη είναι σαν κι εμένα. Έχασε τους αγαπημένους και την οικογένειά της. Ήταν κι αυτή βασίλισσα στο σπιτικό της, όπως κι εμείς. Η Εκάβη λέει “κάποτε διαφέντευα αυτόν τον τόπο και τώρα είμαι ένα τίποτα”. Αυτές είμαστε εμείς τώρα».

Στα Αραβικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Διοργάνωση: Θέατρο Ριάλτο και Βρετανικό Συμβούλιο

Θέατρο Ριάλτο, Πέμπτη 8 Μαρτίου, ώρα 20:30 Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η κράτηση θέσεων)