Του Αντρέα Καζαμία*

Λίγο από το χρόνο σου θέλω, φίλε ”Γιώργο”. Μερικές μέρες μείνανε μέχρι τις εκλογές. Θα πεις ”Ε και”; Θα σου πω διάφορα. Θα απαντήσεις ”Ολοι το ίδιο”… Κάποιοι αυτό θέλουν να πιστέψεις! Αν ήμασταν όλοι το ίδιο, τότε θα ψηφίζαμε και όλοι τα ίδια! Από τη στιγμή που αυτό δεν γίνεται τότε ας σκεφτούμε…

”Γιώργο”, δεν δεχθήκαμε όλοι το κούρεμα καταθέσεων. Το πιστόλι στον κρόταφο δεν το έβαλαν άλλοι στον έναν αλλά ο ένας σε όλους μας και αυτό το αποδεικνύει η τριετής ”άνοιξη” και το ”success story” που βιώνουμε. Για 12 συναπτά τρίμηνα οι μισθοί μας μειώνονται, η αγοραστική τους αξία βρίσκεται 20 χρόνια πίσω και η ανασφάλεια για τα επόμενα βήματά μας δεσπόζει. Η Κύπρος κατέστη πρωταθλήτρια στην ανισότητα αφού οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Συρρικνώνεται η μεσαία τάξη και ο δημόσιος πλούτος διατίθεται προς τους λίγους σε τιμές ξεπουλημάτων. Φοβόμαστε να αρρωστήσουμε διότι οι γιατροί στα νοσοκομεία είναι είδος προς εξαφάνιση και παράλληλα δεν μπορούμε όλοι να καλύψουμε τα νοσήλιά μας.

Αλλωστε, ”πάντοτε θα υπάρχουν ακριβότερα σπίτια, ακριβότερα αυτοκίνητα άρα και ακριβότερα φάρμακα”… Πόσος κυνισμός, αλήθεια! ”Βολεμένοι” καλούνται οι έχοντες μισθό €500. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Αυτοί που ισχυρίζονται το πιο πάνω είναι σε θέση, για ένα μήνα, να ζήσουν αξιοπρεπώς με αυτό το δεδομένο; Η Κυριακή ”Γιώργο” είναι μέρα δουλείας (γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέει), υπάρχει απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων -και αυτό δεν το στηρίζουμε όλοι διά της ψήφου μας στο Κοινοβούλιο. ”Κάντε λίγη υπομονή, έρχονται τα καλύτερα, αλλάξαμε το παρελθόν”… και ξεχνάμε ότι η επίκληση αυτή γίνεται διότι το παρόν είναι ζοφερό και το μέλλον αβέβαιο.

Και εσύ ”Γιώργο” λες ότι ”όλοι φταίτε”. Εχεις δίκαιο, φίλε. Ολοι φέρουμε ευθύνες. Και εμείς αναλαμβάνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Η πολιτική δράση μας, όμως, είχε ως γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του απλού ανθρώπου. Ωστόσο, δεν ήμασταν οι ”καλύτεροι τραπεζίτες στον κόσμο” για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση του οικονομικού κατεστημένου. Αξιολόγησε τα δεδομένα και θα δεις προς τα πού πορεύεται η μεγάλη αντεπίθεση, πάντοτε με σοβαρότητα και με πατριωτική αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και για την κοινωνία ολόκληρη. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά γι’ αυτό επιδιώκουμε την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Ο προσφυγικός κόσμος έχασε το στήριγμά του, αφού τόσο η υλική όσο και η οικονομική βοήθεια είναι, πλέον, ελάχιστη και καθόλου ικανοποιητική. Τι γίνεται με την κύρια κατοικία μας; ”Απειλείται” από το νόμο που δεν ψήφισε η Αριστερά. Είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της οικονομίας -ορθολογιστικά και όχι ισοπεδωτικά- μακριά από λογιστικές αλχημείες. Το φιάσκο του Ε.Ε.Ε. που αποτέλεσε την τέλεια αφορμή για αποκοπή όλων των επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων είναι, λοιπόν, μοντέλο προς αποφυγή. Παρ’ όλα αυτά προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τους όρους παροχής του μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις.

Ολοκληρώνοντας, ”Γιώργο”, σε άλλους ανήκει ο τίτλος ”άριστοι των αρίστων”. Ευτυχώς, δεν ανήκουμε σ’ αυτούς. Τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, έμπρακτα, πρέπει να παταχθούν από όπου και αν προέρχονται. Και εδώ η τελεία είναι το μόνο σημείο στίξης που επιβάλλεται.

Στις εκλογές αυτές ”Γιώργο” κρίνεται το μέλλον το δικό σου, το δικό μου, των γονιών μας, των παιδιών μας. Κρίνονται δύο πολιτικές: Η μία έχει προσανατολισμό κοινωνικό και η άλλη υπηρετεί την ψυχρή λογική των αριθμών. Εσύ καλείσαι να πάρεις θέση. Δεν έχουμε δικαίωμα να απέχουμε από τους καθημερινούς αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον. Μην πεις ότι εσύ δεν κάνεις τη διαφορά… ΜΠΟΡΕΙΣ ”Γιώργο” να κάνεις τη διαφορά… Ας αλλάξουμε το ”ζην” απλά και ας διεκδικήσουμε το ”ευ ζην”. Μην ξεχνάς ότι για μια ψήφο περνούν τα νομοσχέδια που μπορούν να καθορίσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση το μέλλον μας.

*Υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις