Οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ενδείξεις για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κληθείς να σχολιάσει την τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία αλλά και τις πληροφορίες ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει επιθέσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ηρεμίας στην Ευρώπη, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεμονωμένης δράσης από κάποιον «μοναχικό λύκο». Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, ο Νίκος Τόσκας σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος είναι «να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όπου η αναταραχή είναι μεγάλη».

Αναφορικά με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι δεν είχε αναφερθεί σε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης. «Μίλησα για προβληματισμούς στην Αττική, σε όλο το νησί της Ζακύνθου, στην Κεφαλονιά. Η εμπειρία μου 35 χρόνων και στο στρατό, μου επιβάλει να ψάχνουμε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη συλλάβει κάποιους και κάνουμε έρευνες για άλλους που κάνουν ύποπτες κινήσεις», σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές ότι αρκετά εναέρια μέσα δεν ήταν σε θέση να επιχειρήσουν την περίοδο των πυρκαγιών λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Υπάρχει πρόβλημα γενικότερο με τα καναντέρ σε όσους έχουν τέτοια αεροπλάνα, δηλαδή στο Νότο, μιλάω για Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή η διαθεσιμότητα των ιταλικών καναντέρ είναι περίπου στο μισό, έχουν 18 καναντέρ και πετούν 8-9 γιατί υπάρχει γενικότερο πρόβλημα».

«Την εποχή των παχιών αγελάδων θα μπορούσαν να αντικατασταθούν, τώρα και να θέλουμε και να έχουμε τα λεφτά, δεν μπορούμε γιατί η γραμμή παραγωγής του καναδικού εργοστασίου έχει κλείσει. Είναι πρόβλημα για όλες τις χώρες του νότου» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.