Μαρτυρία στη «Χ» μετά από 42 χρόνια – Δεν ήταν τροχαίο… αλλά δολοφονία!Μαρτυρία στη «Χ» μετά από 42 χρόνια για τον Διάκο του Μακαρίου

 

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την τραγική υπόθεση του ξεκληρίσματος της οικογένειας του διακόνου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Νεόφυτου Γ. Παπύρου, η οποία συνέβη στις 18 Μαΐου 1977. Πρόκειται για το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στο δρόμο Λευκωσίας -Λεμεσού, παρά την Τόχνη. Θύματα ο Διάκος Νεοφύτου Γ. Παπύρου, 28 χρονών, κάτοικος Καϊμακλίου, η σύζυγός του Μαρίτσα και τα δυο του παιδιά, Γιωργούλα 7 χρονών και ο Μάριος 5 χρονών.

Σύμφωνα, όμως, με ζωντανή μαρτυρία που έφθασε πρόσφατα στην εφημερίδα μας και για ευνόητους λόγους ζητά να παραμείνει ανώνυμη, μας είπε ότι «πρώτη φορά μιλά μετά από τόσα χρόνια και ότι δεν επρόκειτο για τροχαίο, αλλά για δολοφονία». Ο μάρτυρας είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια του Διάκου και γνωρίζει ως αυτόπτης μάρτυρας σειρά γεγονότων πριν και μετά το «τροχαίο» δυστύχημα.

Με βάση τη μαρτυρία, μια ημέρα πριν το δυστύχημα ο Διάκος επισκέφθηκε συγκεκριμένο μαγαζί στην οδό Ρηγαίνης στη Λευκωσία και είχε συνομιλίες με τους παρευρισκόμενους. Εκεί ο Διάκος αποκάλυψε ότι θα πήγαινε μετά από δύο μέρες στο δικαστήριο να μαρτυρήσει για σοβαρή υπόθεση. Συγκεκριμένα, ακούστηκε να λέει: «Αυτό το οποίο έγινε δεν το θέλει ούτε ο Θεός… Να μου βγάλουν τα αρχ…α θα μαρτυρήσω και θα πω την αλήθεια». Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη ημέρα θα πήγαινε στη Λεμεσό για να αποχαιρετήσει τη θεία του που θα έφευγε για το Λονδίνο.

Κάποιοι δεν ήθελαν τη μαρτυρία του στο δικαστήριο…

Προφανώς, όπως δηλώνει μάρτυρας στη «Χαραυγή», κάποιοι δεν ήθελαν τη μαρτυρία του Διάκου στο δικαστήριο και του έστησαν ενέδρα. Δόθηκε το μήνυμα ότι Διάκος θα πήγαινε στη Λεμεσό, υπήρξε παρακολούθηση και στον ανήφορο της Τόχνης αυτοκίνητο που ακολουθούσε παρενόχλησε από την αριστερά πλευρά το αυτοκίνητο του Διάκου, μάρκας «Μόρρις Μαρίνα», υπό αρ. GA 284. Ο Διάκος αναγκάστηκε και παρεκκλίνει της πορείας του προς τα δεξιά και υπήρξε μετωπική σύγκρουση από διερχόμενο τρέιλερ. Οι σοροί των τεσσάρων θυμάτων μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο Λεμεσού, ενώ χωρίς να γίνει διερεύνηση και αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο δρόμος είχε καθαρίσει εντελώς από τα συντρίμμια του «δυστυχήματος».

Eίδε σφαίρα στο κεφάλι του Διάκου 

Από τη σύγκρουση βρήκε ακαριαίο θάνατο η γυναίκα του Διάκου, Μαρίτσα, της οποίας είχε φύγει το μισό κεφάλι… Σύμφωνα, όμως, με τη μαρτυρία που δόθηκε στην εφημερίδα μας, σε επίσκεψη στο νεκροτομείο Λεμεσού για αναγνώριση των σορών, μάρτυρας είδε τρομαγμένος στο πρόσωπο του Διάκου μια σφαίρα μεταξύ των δυο ματιών του πάνω από τη μύτη, ενώ τα μωρά δεν είχαν τραύματα! Προφανώς ο Διάκος να ήταν ζωντανός μετά το δυστύχημα και είχε δολοφονηθεί από τα άτομα που του έστησαν την ενέδρα, ενώ ερωτηματικά μένουν και για τα δυο μωρά.

O Διάκος του Αρχιεπισκόπου υπηρετούσε στις τάξεις των αντιστασιακών και ήταν δραστήριο μέλος και είχε ενεργή δράση κατά των πραξικοπηματιών, ενώ μετά την τουρκική εισβολή είχε αναλάβει καθήκοντα από τον Μακάριο να συλλέγει τις αιτήσεις των παθόντων του πραξικοπήματος.

Τι έγραφε τότε η εφ. «Χαραυγή»

Για το συγκλονιστικό αυτό συμβάν, με θύμα την 4μελή οικογένεια του αντιστασιακού Διάκου Νεοφύτου Γ. Παπύρου, υπήρχαν δημοσιεύματα την επομένη του δυστυχήματος και η εφ. «Χαραυγή» στις 19 Μαΐου 1977 είχε τίτλο στην πρώτη σελίδα: «Eφονεύθη 4μελής οικογένεια διακόνου του Μακαριοτάτου»…

Νεόφυτος Νεοφύτου