Δεν καλύπτονται οι εφημερίες μόνο με τους γιατρούς του ΟΚΥπΥ


Εάν ο ΟΚΥπΥ έχει πρόβλημα, να ενισχυθεί με ιδιώτες, απαντά ο ΟΑΥ

Επιφυλάξεις για τη λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρών εκφράζει η ΠΑΣΥΚΙ και ζητά να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για τη λειτουργία του θεσμού, καθώς εγείρει θέμα στελέχωσης των νοσοκομείων κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους αρκετοί γιατροί θα απουσιάζουν με άδεια.

Με δηλώσεις του χθες στον «Άστρα» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, σημείωσε ότι εάν οι γιατροί του Δημοσίου είναι σε θέση να καλύψουν το 1/3 των εφημεριών θα το πράξουν, ωστόσο τόνισε ότι το υπόλοιπο θα πρέπει να το καλύψουν οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι, όπως ανέφερε, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις υποδομές του ΟΚΥπΥ χωρίς να ρωτήσουν τους γιατρούς του Δημοσίου.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Κούμας, οι Προσωπικοί Ιατροί του ΟΚΥπΥ ανέρχονται στους 86, συνεπώς δεν θα είναι εφικτό να καλύψουν όλες τις εφημερίες.

Την ίδια ώρα, μια επιστολή που υπογράφουν ως Προσωπικοί Ιατροί του ΟΚΥπΥ αναφέρει πως δεν είναι διατεθειμένοι να αναλογιστούν όλο το βάρος των εφημεριών, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι δεν έχουν αρνηθεί να εργαστούν ιδιώτες συνάδελφοί τους μέσα στα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, αλλά αυτό ήταν απόφαση των συντεχνιών τους.

Να υπενθυμίσουμε πως με βάση την πρόσφατη απόφαση, σε πρώτη φάση, για ένα τρίμηνο, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχώνονται αποκλειστικά από γιατρούς του ΟΚΥπΥ, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα αγοραστούν υπηρεσίες από ιδιώτες ιατρούς. Επίσης, μέχρι την 1η Οκτωβρίου ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα πρέπει να εξεύρει άλλα ιατρικά κέντρα ή άλλους χώρους, ώστε να στεγαστούν οι ιδιώτες γιατροί με στόχο την αύξηση των Κέντρων που θα εξυπηρετούν τον ασθενή.

Τα ιατρεία ξεκινούν λειτουργία στις 9 Ιουλίου, αναφέρει ο ΟΑΥ

Το πρόγραμμα εφημερευόντων ιατρών ξεκινά στις 9 Ιουλίου, δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Εξέφρασε τη δυσφορία του λόγω του ότι ένα πολύ απλό, όπως είπε, θέμα λαμβάνει διαστάσεις και σημείωσε ότι εάν ο ΟΚΥπΥ έχει προβλήματα λόγω μικρού αριθμού γιατρών, θα ενισχυθεί με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας μέχρι τον Οκτώβριο.

«Αν ο λόγος που αντιδρά η ΠΑΣΙΚΙ είναι ότι δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις μαζί τους, τότε φοβόμαστε και τη σκιά μας», ήταν το σχόλιο του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε πως με αυτές τις νοοτροπίες δεν μπορούν να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Επίσης να σημειώσουμε ότι ο ΟΚΥπΥ φαίνεται να έχει καταλήξει ως προς τους χώρους που θα λειτουργούν τα εφημερεύοντα ιατρεία.

Σε αναμονή επίσημων αποφάσεων αναφέρεται ότι στη Λευκωσία θα οριστεί το Κέντρο Υγείας Λάτσιων, στην Πάφο το Νοσοκομείο Πάφου, στη Λάρνακα το Παλιό Νοσοκομείο, ενώ στην Αμμόχωστο έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου. Εκκρεμεί η απόφαση για τη Λεμεσό.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.