Δεν κατανόησαν ποτέ τις ανάγκες της κοινωνίας

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Τα νοικοκυριά πνίγονται από το τσουνάμι της ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, το οποίο έχει ως αφετηρία τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των πετρελαιοειδών. Επίσης οι τράπεζες σφυροκοπούν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μαζικές εκποιήσεις, αυξημένες χρεώσεις σε όλες τις υπηρεσίες και μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων. Γενικά το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σε ποσοστό πέραν του 10% τους τελευταίους μήνες. Την ίδια ώρα, οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε αυξητική τάση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, η Βουλή προχώρησε στην ψήφιση σειράς νομοθεσιών για μείωση των φόρων και κατ’ επέκταση των τιμών στο ρεύμα και τα πετρελαιοειδή, καθώς και για στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Οι σχετικές νομοθεσίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή στις 14 Ιουλίου, λαμβάνοντας μάλιστα θετική ψήφο απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ. Δηλαδή τα κόμματα άνοιξαν το δρόμο για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την ελπίδα ότι κάπου, κάπως, κάποτε θα ευαισθητοποιηθεί και η κυβέρνηση για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Αντί αυτού η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έκανε αναπομπή επί των πιο πάνω νομοθεσιών, με αποτέλεσμα αυτοί να μην έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. Μάλιστα, ακόμη και μετά την απόρριψη των αναπομπών από το σύνολο των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις νομοθεσίες και απειλεί ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δηλαδή απειλεί ότι θα βάλει στον πάγο του νόμους της Βουλής για μείωση των φόρων και κατ’ επέκταση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα πετρελαιοειδή, καθώς και τη στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ενδεχομένως να πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα τιμωρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτοί είναι τα θύματα των πολιτικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν τη μείωση φόρου. Μα αν έτσι έχουν τα πράγματα, πώς μείωσαν τους φόρους τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ;

Επίσης, οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι η ΕΕ ενδεχομένως να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας. Αυτό και αν είναι γελοίο, ιδιαίτερα όταν το προβάλλουν ως δικαιολογία αυτοί οι οποίοι παρανομούσαν για χρόνια με τα «χρυσά» διαβατήρια και έκαναν ρεζίλι την Κύπρο διεθνώς.

Ακόμη, οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι το ποσό το οποίο απαιτείται για εφαρμογή των νόμων της Βουλής (περίπου 100 εκατ. ευρώ) δεν μπορεί να τύχει διαχείρισης από πτο Υουργείο Οικονομικών, αποφεύγοντας βέβαια να επισημάνουν ότι τα ποσά τα οποία δόθηκαν στις τράπεζες και στους μεγαλόσχημους είναι πολύ μεγαλύτερα.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ολοκληρώνει σύντομα τα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της. Και θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που δεν κατάφερε ποτέ να κατανοήσει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.