«Δεν με πείθει ο κ. Αναστασιάδης ότι εργάζεται για ΔΔΟ» (video)

Ο Α. Κυπριανού μαστιγώνει την ασυνέπεια του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με τους όρους αναφοράς της κ. Λουτ η κατάσταση περιπλέκεται τονίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αφήνοντας αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για ασυνέπεια στο στόχο λύσης του Κυπριακού. Παράλληλα, προχωρώντας σε μια ανάγνωση του σημερινού στάτους του Κυπριακού προέβη στην εκτίμηση ότι πλέον η κατάσταση, με τους όρους αναφοράς που αναζητεί μεταξύ των δύο πλευρών η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, περιπλέκεται περισσότερο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌπως ανέφερε χτες βράδυ στον Άστρα ο Α. Κυπριανού, από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα υπήρχε ένα απλό σκηνικό, καθότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών διεμήνυσε στις δύο πλευρές πως επιθυμεί να πεισθεί ότι δέχονται να συνεχίσουν από το σημείο όπου έμεινε η διαδικασία στη βάση των συγκλίσεων που επιτεύχθησαν, του Πλαισίου του και του άτυπου εγγράφου για εφαρμογή της Συμφωνίας με βούληση για επίτευξη λύσης.

Πλέον, σύμφωνα με τον Α. Κυπριανού, το σκηνικό έγινε πολύ πιο σύνθετο και απαιτητικό με τους όρους αναφοράς. «Μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει πώς αντιλαμβάνεται η Τζέιν Χολ Λουτ αυτά τα ζητήματα. Ρωτήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο και οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν συγκεχυμένες», επισήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Καταθέτοντας την ερμηνεία του ως προς τις εξελίξεις των γεγονότων, ο Α. Κυπριανού υποστήριξε πως η Ειδική Σύμβουλος του κ. Γκουτέρες, θέλει να γνωρίζει, εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν την ίδια αντίληψη, ως προς το τι συμφωνήσαμε και τι όχι, επιθυμεί να γνωρίζει αν υπάρχει κοινός στόχος ως προς τη λύση και ότι υπάρχει συμφωνία επί της διαδικασίας.

«Πρόκειται για ζητήματα πολύ σύνθετα και απαιτητικά κι αν επιδιωχθεί κάτι τέτοιο θα χαθεί πολύς χρόνος. Μας λένε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα και δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο» τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν υπάρξει συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα καλυφθεί το 80% του Κυπριακού. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έστρεψε τα πυρά του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μπορεί , τόνισε, να διαβεβαιώνει σε φραστικό επίπεδο ότι συζητεί λύση ΔΔΟ ωστόσο, ανέφερε, δεν πείθεται πλέον από λόγια». Υπέδειξε πως από τον περασμένο Μάρτιο, άκουσε πως ο κ. Αναστασιάδης αναζητεί ένα διαφορετικό πλαίσιο και αυτό τεκμηριώνεται από πολλούς, είπε, υπενθυμίζοντας την αναφορά του αναπληρωτή προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Π. Σαββίδη, ότι προεκλογικά ο Πρόεδρος τούς είπε πως αναζητεί λύση με στοιχεία συνομοσπονδίας και δύο κρατών αλλά και δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ευχή «να μη φτάσουμε σε μια λύση που θα μας πουν ότι είναι ομοσπονδία αλλά να έχει συνομοσπονδιακά στοιχεία, ή λύση δύο κρατών». Σχολιάζοντας τις θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Α. Κυπριανού τόνισε πως ο οποιοσδήποτε πριν πάει σε διαπραγματεύσεις θέτει μαξιμαλιστικές θέσεις. Εάν επιθυμία της πλευράς μας, είπε, είναι να δοκιμαστεί η Τουρκία ας το πράξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε. Ο Α. Κυπριανού δήλωσε με αυστηρό ύφος ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δώσει και δεν δίδει λευκή επιταγή στον κ. Αναστασιάδη και σημείωσε δεικτικά πως το κάθε τι θα κρίνεται στην κατάλληλη στιγμή. «Αν απαιτηθεί τόνισε, το ΑΚΕΛ θα τραβήξει το κουπί της λύσης» καθώς είναι εθνική υποχρέωση να εργαστεί για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Σημείωσε πάντως ότι το ΑΚΕΛ εργάζεται και με τ/κά κόμματα προκειμένου να σπρώξει τα πράγματα προς τη λύση και επανένωση και τόνισε πως το κόμμα του προγραμματίζει ακόμα και μαζικές κινητοποιήσεις για να πιέσει την προσπάθεια αναζήτηση λύσης ΔΔΟ.

 

Πρωτοβουλίες και
κινητοποιήσεις ΑΚΕΛ
σε αναζήτηση λύσης

Το ΑΚΕΛ δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθεί τη διολίσθηση σε διχοτομικές λύσεις. Εκτός από την ενημέρωση του κυπριακού λαού και τις επαφές που έχει με τ/κά κόμματα αναλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες.

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ της Κ.E. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού αναχωρεί αύριο Κυριακή για τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει επαφές με τη Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Rosemary Di Carlo, αντιπροσώπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και παράγοντες της κυπριακής παροικίας στην Αμερική. Τον ΓΓ του ΑΚΕΛ θα συνοδεύουν στις επαφές του οι Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και Μαρίνα Σάββα, Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του κόμματος μιλώντας χθες στον ΑΣΤΡΑ. Μεταξύ άλλων δεν άφησε ασχολίαστη τη νέα προσέγγιση ΔΗΚΟΔΗΣΥ – Προεδρικού, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά, πως το ΔΗΚΟ βρέθηκε ως δεκανίκι στήριξης του Ν. Αναστασιάδη καθώς ήταν στριμωγμένος λόγω των χειρισμών του στο Κυπριακό, όχι απλά για να προσφέρει στήριξη στο ζήτημα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Παρατήρησε επιπλέον πως «όποτε το ΔΗΚΟ συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ απώλεσε ποσοστά».

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

 

Άντρος Κυπριανού – Επικαιρότητα αλλιώς

Η εκπομπή επικαιρότητα αλλιώς φιλοξενεί σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ – AKEL , Άντρο Κυπριανού .SMS 2250 Audio Streaming : dialogos.com.cy

Gepostet von Astra 92,8 am Freitag, 30. November 2018

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.