Δεν μπορούν να βρουν βουλευτές, αστυνομικούς και υπαλλήλους της Ν.Υ. για να εισπράξουν πρόστιμα

Τα ανεκτέλεστα εντάλματα προστίμων τον Δεκέμβριο 2020 ανέρχονταν σε 284.443 και ήταν ύψους €284,4 εκ.

Σχεδόν 100 άτομα, τα οποία βρίσκονταν μπροστά στα μάτια των Αρχών, δεν έγινε «κατορθωτό» να εντοπιστούν από την Αστυνομία ώστε να τους επιδώσει τα εντάλματα προστίμων ύψους €243.000. Ακόμα, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχουν ανεκτέλεστα εντάλματα αξίας 284 εκατ. ευρώ.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε έκθεση που δημοσίευσε χθες η Ελεγκτική Υπηρεσία, υπογραμμίζεται ότι λόγω της απουσίας μηχανογραφικού συστήματος για έκδοση και παρακολούθηση των ενταλμάτων στα δικαστήρια, οι διαδικασίες που εφαρμόζονται είναι απηρχαιωμένες, χρονοβόρες και επιρρεπείς σε λάθη, δεν είναι καταγραμμένες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το κάθε Επαρχιακό Δικαστήριο ακολουθεί δικές του πολιτικές, ως προς το χειρισμό συγκεκριμένων θεμάτων.

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία φέρνει στο φως περιπτώσεις ατόμων που ασκούν καθήκοντα απονομής δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως «η Αστυνομία δεν φαίνεται να προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για εκτέλεση των διαταγμάτων».

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται, μετά από έλεγχο που έγινε τον Δεκέμβρη του 2020 πρόκειται για 98 άτομα ενώπιον των οποίων εκκρεμούσαν 293 δικαστικά εντάλματα προστίμου συνολικού ποσού €242.956.

Για τέσσερα μέλη της Βουλής εκκρεμούσαν 23 εντάλματα ύψους €5.374, για 69 μέλη της Αστυνομίας εκκρεμούσαν 182 εντάλματα ύψους €197.537, για 14 δεσμοφύλακες εκκρεμούσαν 25 εντάλματα ύψους €9.869, για 6 υπαλλήλους της Δικαστικής Υπηρεσίας 39 εντάλματα ύψους €24.551 και για 5 υπαλλήλους της Νομικής Υπηρεσίας 24 εντάλματα ύψους €5.625.

Η Ε.Υ. σημειώνει ότι παρ’ όλο που έχει συμφωνηθεί διαδικασία για ενημέρωση του Γενικού Λογιστηρίου για τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να διενεργείται σχετική αποκοπή από τη μισθοδοσία τους, εντούτοις μόνο για τέσσερα εντάλματα διενεργείτο αποκοπή από το μισθό μέσω του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης πέραν των πιο πάνω εντοπίστηκαν τουλάχιστον 108 εντάλματα συνολικής αξίας €249.207, που αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα ή εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με αυτούς.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ανείσπρακτα

Σύμφωνα με το μηχανογραφικό σύστημα της Αστυνομίας, τον Δεκέμβριο του 2020 τα ανεκτέλεστα εντάλματα ανέρχονταν σε 284.443 και αφορούσαν ανείσπρακτο ποσό ύψους €284,4 εκατ.

Σύμφωνα με το μηχανογραφικό σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στις 23 Μαρτίου 2021 οι ανείσπρακτες επιδικασμένες οφειλές προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ανέρχονταν σε €178,9 εκ, που αντιστοιχούν σε 54.541 εντάλματα.

Τα καθυστερημένα έσοδα των Επαρχιακών Δικαστηρίων στις 31.12.2019, τα οποία αφορούσαν ανείσπραχτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια και σε έσοδα από επιδικασθέντα έξοδα, για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα ποινικών υποθέσεων και παραμένουν ανεκτέλεστα, ανέρχονταν σε €52,6 εκ., σε σύγκριση με €50,8 εκ. στις 31.12.2018. Διαχρονικά παρατηρούμε σημαντική αύξηση, αφού σε σχέση με την 31.12.2010, τα καθυστερημένα έσοδα αυξήθηκαν κατά €23,9 εκ. ή ποσοστό 83,1%.

Οι πολίτες φυλακίζονται, ενώ οι εταιρείες την βγάζουν καθαρή για τα μη πληρωμένα πρόστιμα

Την ώρα που οι πολίτες φυλακίζονται λόγω μη πληρωμής των προστίμων, τα εντάλματα κατά εταιρειών δεν εκτελούνται αφού η Αστυνομία δεν έχει χώρο να φυλάξει την κατασχεθείσα κινητή περιουσία.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία και το μηχανογραφικό σύστημα της Αστυνομίας, τον Δεκέμβριο του 2020 εκκρεμούσαν 33.133 εντάλματα εναντίον νομικών προσώπων, συνολικής αξίας €124,2 εκ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους σχετίζονται με οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Ε.Υ. σημειώνει ότι παρ’ όλο που στην απόφαση του δικαστηρίου γίνεται αναφορά σε κατάσχεση κινητής περιουσίας, «εντούτοις τα υπό αναφορά εντάλματα εκτελούνται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανταπόκριση, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και εκπρόσωπος της εταιρείας προσέρχεται για να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό ή μέρος του».

Από την πλευρά της η Αστυνομία δικαιολόγησε τον εαυτό της, λέγοντας ότι «η δημιουργία Τμήματος Κατασχέσεων δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω πολλών προβλημάτων που προκύπτουν με τη διαδικασία κατάσχεσης, όπως ασφαλής χώρος φύλαξης των κατασχεθέντων (μεγάλα αντικείμενα)».

Θέλουν να βάλουν «εισπράκτορες»

Επίσης, όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Αρχηγός της Αστυνομίας εισηγείται όπως «οι κατασχέσεις αναληφθούν αποκλειστικά από επαγγελματίες ιδιώτες εκκαθαριστές, οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία και είναι σε θέση να εκτιμούν την αξία των αντικειμένων που θα κατάσχουν, ενώ παράλληλα θα έχουν κατάλληλους χώρους φύλαξής τους, ενώ στη συνέχεια θα προχωρούν στην πώληση και εξόφληση των οφειλόμενων».

Διαχρονικό το πρόβλημα λέει η Αστυνομία

Διαχρονικό χαρακτήρισε το πρόβλημα είσπραξης των οφειλών από ανείσπρακτα εντάλματα, ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου. Το πρόβλημα, ανέφερε, είναι ότι ο αριθμός είναι τεράστιος και μόνο στην διαδικασία της αναζήτησης μπορεί να εντοπιστεί κάποιο πρόσωπο. Επίσης, είπε, κάποια εντάλματα δεν είναι πλήρως ενημερωμένα, ενώ κάποια άλλα αφορούν εταιρείες. Ο κύριος Ανδρέου είπε επίσης ότι στα δυο χρόνια της πανδημίας είχαν δοθεί οδηγίες να υπάρξει μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην είσπραξη ενταλμάτων. Όσον αφορά τα μέλη της αστυνομίας που οφείλουν σε εντάλματα είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στους αστυνομικούς διευθυντές για να εισπραχθούν τα εντάλματα και αυτό ήδη γίνεται, είπε. Πρόσθεσε ότι κάποιοι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ότι έχουν οφειλές σε εντάλματα. Είπε επίσης ότι υπάρχουν λύσεις όπως να δίνονται οδηγίες στο γενικό λογιστήριο να αφαιρούνται από μισθούς.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.