«Δεν πάει άλλο» φωνάζουν οι νοσηλευτές στο Παιδιατρικό της Λάρνακας

Στάση εργασίας για την υποστελέχωση και καταγγελίες εναντίον του ΟΚΥπΥ

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάστα­ση με την υποστελέχωση στο νοσηλευτικό προσωπικό του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, με τους νοσηλευτές να καταφεύγουν σε απεργιακά μέτρα.

Χθες, τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασί­ας για να αναδείξουν ότι ο φόρτος εργασίας δεν μπορεί να καλυφθεί με το υφιστάμενο προσωπικό καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο ΟΚΥπΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι έδωσαν στη δη­μοσιότητα στοιχεία με βάση τα οποία, ενώ το Τμήμα είναι σχεδιασμένο και στελεχωμέ­νο για να εξυπηρετεί μάξιμουμ 20 κλίνες, τις τελευταίες μέρες, οι ανάγκες έφτασαν στις 25 κλίνες και μέχρι και 28 παιδιά αλλά χωρίς το ανάλογο προσωπικό.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑ­ΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, κατήγγειλε ότι ο ΟΚΥπΥ, αντί να εξεύρει προσωπικό και να αναπτύξει περισσότερες κλίνες, ζήτησε τη μετάθεση έξι νοσηλευτών στην Αμμόχωστο!

Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο αντιπρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Αν­δρόνικος Ανδρονίκου, ο οποίος περιέγραψε τριτοκοσμικές καταστάσεις:

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό αλλά το ποτήρι ξε­χείλισε. Ζούμε απαράδεκτες καταστάσεις. Το Παιδιατρικό Τμήμα μπορεί να νοσηλεύσει 20 παιδιά. Εδώ και μέρες ο αριθμός έχει ξεπεράσει τα 20 και συνήθως έχουμε 24 ή 25. Το βράδυ της Τετάρτης πήγαμε στα 28. Αντιλαμβάνεστε πως το προσωπικό, με τη στελέχωση που υπάρχει, είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει σε αυτό το φόρτο εργασίας. Θα γίνουν τραγικά πράγματα στο τέλος.

Σκε­φτείτε πως έγινε εισαγωγή για ένα παιδάκι με σύνδρομο down, που είχε λοίμωξη του αναπνευστικού και δεν υπήρχε κρεβάτι και το έβαλαν σε ένα εξεταστικό κρεβάτι των γιατρών. Είναι ένα στενό, σκληρό κρεβάτι που δεν έχει τα στοιχειώδη που πρέπει να παρέχονται σε έναν ασθενή και δεν υπάρχει καμία ασφάλεια. Υποχρεώνουμε τη μητέρα να είναι εκεί, που δεν υπάρχει ούτε καρέ­κλα να της δώσουμε να καθίσει δίπλα στο μωρό της. Στεκόταν όλη νύκτα για να το επιτηρεί σε ένα κρεβάτι 60 πόντων. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εί­ναι απαράδεκτο αυτό. Δεν πάει άλλο. Εμείς το έχουμε αναφέρει πολλές φορές και στο τέλος θα φταίνε οι νοσηλευτές επειδή δεν ανταποκρίνονται. Δεν πάει άλλο. Κάποιοι πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτό εδώ και ενάμιση μήνα. Τους στερούμε ρεπό τους και κάποιοι κάνουν διπλοβάρδιες. Έρχονται για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες που έχουν οι θάλαμοι. Πόσο θα αντέξουν;», ήταν η χειμαρρώδης δήλωση του εκπροσώπου των νοσηλευτών.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy