«Δεν πάει άλλο η κατάσταση στα νοσοκομεία» – Στάση εργασίας σήμερα από την ΠΑΣΥΚΙ

Με τη διεξαγωγή προειδοποιητικής 3ωρης στάσης εργασίας, στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, προ­χωρά σήμερα από τις 09:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι η ΠΑΣΥΚΙ, σημειώνοντας ότι τα πε­ριστατικά που χρήζουν άμεσα αντιμετώπισης θα εξυπηρετούνται.

Η ανοχή στις φρούδες υποσχέσεις του ΟΚΥ­πΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί, ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. ΠΑΣΥΚΙ, Δρ Σωτήρης Κούμας, κάνοντας λόγο για έντονη αδιαφορία του ΟΚΥπΥ να εκτιμήσει το θέμα της σοβαρότατης υπο­στελέχωσης των ΤΑΕΠ. Ανέφερε πως οι για­τροί του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου ήταν κάποτε 12, ενώ σήμερα είναι 9, προσθέτοντας πως ακόμη και οι 12 δεν αποτελούν ικανοποιητικό αριθ­μό. Όπως ανέφερε, μόνο ένας γιατρός εργάζε­ται 12ωρη βάρδια τις βραδινές ώρες μέχρι και το πρωί χωρίς να λαμβάνονται μέτρα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα άλλα Γενικά Νο­σοκομεία, με τον Σωτήρη Kούμα να τονίζει πως τα δημόσια νοσοκομεία πάσχουν και θα πρέπει επιτέλους να βρεθούν λύσεις για να λάβει νόη­μα και η φράση «ότι αποτελούν τη ραχοκοκα­λιά του ΓεΣΥ».

Σε περίπτωση που τα αιτήματά τους και μετά την τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας δεν ικανοποιηθούν, τότε τα μέτρα θα κλιμακω­θούν.

Έχει γίνει πρόσληψη αρκετών γιατρών και ήδη εκκρεμεί και προκήρυξη για ακόμη εννέα θέσεις, αναφέρει από την πλευρά του ο εκπρό­σωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. Όπως είπε, οι προσλήψεις θα γίνουν μετά τη λήξη της υποβολής των αιτήσεων που είναι η 3η Ιανουαρίου 2023. Μάλιστα, διερωτάται ο ΟΚΥπΥ προς τι η συγκεκριμένη στάση εργασίας εφόσον εκκρεμούν προσλήψεις;

ΟΣΑΚ: Στηρίζει τους γιατρούς, αλλά διαφωνεί

Η ΟΣΑΚ από την πλευρά της σημειώνει ότι η λήψη απεργιακών μέτρων από την ΠΑΣΥΚΙ δεν τη βρίσκει σύμφωνη, γιατί αυτοί που ταλαι­πωρούνται είναι οι ασθενείς που καμία ευθύνη φέρουν. Καλεί γιατρούς και νοσηλευτές σε συ­νεργασία, όπως και τον ΟΚΥπΥ «να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει για τις καθυ­στερήσεις που παρατηρούνται στην πραγματι­κή αυτονόμηση και την αναβάθμιση των δημο­σίων νοσηλευτηρίων».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το οργα­νωμένο κίνημα των ασθενών παρακολουθεί με αγωνία τα όσα συμβαίνουν στα δημόσια νο­σηλευτήρια. Στηρίζει τα αιτήματα των γιατρών του δημοσίου όπως αυτά έχουν δημοσιοποιη­θεί από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, ΠΑΣΥΚΙ, αφού έχουν τεθεί και συζητηθεί επανει­λημμένα από την ΟΣΑΚ τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις, τα προ­βλήματα που υπάρχουν δεν έχουν επιλυθεί.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών καλεί τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να συνεργαστούν μαζί του προκειμένου να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για την προώθηση του εκ­συγχρονισμού και της αναβάθμισης των δημο­σίων νοσηλευτηρίων μας, έτσι ώστε να αντα­ποκριθούν στο ρόλο τους και στην αποστολή τους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.