Δεν πάει το πλαίσιο αφερεγγυότητας την Πέμπτη στην Ολομέλεια

Δεν οδηγούνται τελικά τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας την Πέμπτη στην Ολομέλεια, σύμφωνα με δηλώσεις των Προέδρων των Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών της Βουλής, Γιάννου Λαμάρη και Νικόλα Παπαδόπουλου, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η συζήτηση να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

«Ήταν ομόφωνη απόφαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών πως δεν θα οδηγηθούν τα νομοσχέδια προς ψήφιση αυτή την Πέμπτη για το λόγο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχός τους», είπε στις δηλώσεις του μετά την κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών που εξέτασε και τα πέντε νομοσχέδια ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξήγησε ότι «έγιναν αλλαγές από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών ιδιαίτερα σε πρόνοιες που αφορούν την προστασία των εγγυητών και ακριβώς θα πρέπει αυτές οι πρόνοιες να μελετηθούν περαιτέρω και ίσως ενδεχομένως και να βελτιωθούν για να βεβαιωθούμε ακριβώς ότι θα γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει, για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην ολοκληρωμένη τους μορφή».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και ίσως και σε άλλες συνεδρίες, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά ως ΔΗΚΟ θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των νομοσχεδίων και των πέντε πριν από το Πάσχα».

Εμείς, ξεκαθάρισε, «ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι ήταν απλά τα ζητήματα που εξετάζουμε». Υπενθύμισε ότι όταν του ζητήθηκε να δεσμευθεί ότι θα ολοκληρωθεί η εξέταση των νομοσχεδίων μέχρι την Πέμπτη ο ίδιος αρνήθηκε να το πράξει.

«Είχα πει και τότε αυτό που επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθεί η εξέταση των νομοσχεδίων το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν μπορεί να ευθύνεται η Βουλή για αλλαγές που γίνονται επί των νομοσχεδίων από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας, χωρίς να θέλω να απονέμω οποιεσδήποτε ευθύνες γιατί κατανοούμε ότι είναι περίπλοκα τα νομοσχέδια και ενδεχομένως να αναφύονται ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν μέσα στα κείμενα μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν γιατί θα προστατεύσει τους πολίτες.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα να ακούσει καλύτερες εισηγήσεις από όσους θεωρούν ότι δεν είναι ικανοποιητικό το πλαίσιο. Για εμάς, είπε, «το άμεσο πρόβλημα είναι οι αναδιαρθρώσεις και θεωρούμε ότι μέσα από αυτό το πλαίσιο θα εξαναγκάσουμε τις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν δάνεια».

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι «όταν είσαι αντιμέτωπος με δύσκολα ζητήματα που χρειάζονται ρύθμιση, με πολύπλοκα θέματα, με ευρείς νομικές διαστάσεις πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεχτικός στην εξέταση αυτών των ζητημάτων ώστε πραγματικά, ως νομοθετικό σώμα, να αισθάνεσαι ότι έχεις κάνει το καθήκον σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Υπενθύμισε «την βιασύνη που επεδίωκαν κάποιοι αισθανόμενοι τόσο σίγουροι για την ευκολία με την οποία μπορούσαν να ρυθμιστούν τα ζητήματα της αφερεγγυότητας».

Εμείς, πρόσθεσε, «λέγαμε ταυτόχρονα πως θα πρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα συνολικά όχι αποσπασματικά και με χρόνο τέτοιο ώστε να είσαι σίγουρος για τη δουλειά που κάνεις».

Σήμερα, είπε, «βρισκόμαστε σε μια πορεία που εμείς διαβλέψαμε να επιβεβαιώνεται ότι χρειάζεται χρόνος ακόμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ίδια η Κυβέρνηση κάθε φορά που ορίζεται συνεδρία διαφοροποιεί τα κείμενα», επισημαίνοντας ότι «σωστά γίνεται, απλά δεν έπρεπε και να βιαζόμαστε».

Ο κ. Λαμάρης συνέχισε λέγοντας ότι «εντοπίζονται αδυναμίες, συγκρούσεις στο νόμο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε μ` αυτό τον τρόπο αν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε αν και εφόσον υπάρξει και πολιτική βούληση για το πλέγμα προστασίας εκείνων των στοιχείων που εμείς επιδιώκουμε της κύριας κατοικίες, των εγγυητών, να έχουμε ένα καλό νομοθέτημα». Φαίνεται, ανέφερε, ότι πριν τις διακοπές της Βουλής για το Πάσχα δεν θα είμαστε έτοιμοι παρά την προσπάθεια που θα κάνουμε αν είναι δυνατόν να προλάβουμε. Θα δούμε, είπε, με τον Συμπρόεδρο πώς μπορούμε να έχουμε περισσότερες συνεδρίες αυτό το δεκαπενθήμερο για να συνεχίσουμε. Εξέφρασε τη «θετική μας βούληση ώστε να προωθηθούν αυτά τα νομοθετήματα».

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι επειδή τα πέντε νομοσχέδια είναι πολύ σημαντικά και επειδή υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα που μένει ακόμη στις λεπτομέρειες να αποσαφηνιστούν δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η εξέταση και να γίνει η ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι «πιθανότατα θα χρειαστούν ακόμη μία – δύο εβδομάδες για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια».

Θέση του ΔΗΣΥ σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου είναι ότι «στο τέλος αυτής της διαδικασίας μερικών ημερών ακόμα θα πρέπει και τα πέντε νομοσχέδια να κατατεθούν ενώπιον της Βουλής για να είμαστε ξεκάθαροι, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση, ότι μαζί με τον εκσυγχρονισμό και τη δυνατότητα για ακραίες περιπτώσεις να δοθεί η δυνατότητα να γίνονται εκποιήσεις να υπάρχει και το σύστημα εκείνο που θα προστατεύσει στο βαθμό που είναι εφικτό και επιθυμητό τους δανειολήπτες».

«Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι κοινή θέληση των πολιτικών κομμάτων είναι οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα, ακούστηκε ήδη, πιθανότατα στη συνεδρίαση της 2ης Απριλίου να έχουμε τελειώσει με αυτή την εκκρεμότητα, η οποία ταλανίζει εδώ και τόσο καιρό όχι μόνο την οικονομία αλλά και την πολιτική ζωή», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «αποφασιστικό ορόσημο» να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να συνεχίσει η χώρα μας το δρόμο της αποκατάστασης για χάριν των πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που εξαιρεί την κύρια κατοικία ανέφερε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε να υπάρχει πολιτική διαφορά, δηλαδή κάποιοι να λένε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε κι άλλα πράγματα εκτός από τις κατοικίες». Εν πάσει περιπτώσει, πρόσθεσε, «εδώ που έχουμε φτάσει είναι επουσιώδες».

Ουσιώδες θέμα κατά τον ίδιο που μπορεί να συσχετιστεί ωφέλιμα με την αποκατάσταση του αυτοδύναμου της κυπριακής οικονομίας να χρηματοδοτείται χωρίς δανεικά από θεσμικούς δανειστές που επιβάλλουν και όρους, θα είναι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας. Προς αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σήμερα με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Noble Energy Ανατολικής Μεσογείου Κιθ Έλιοτ.

Ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε «είναι προφανές ότι δεν είμαστε έτοιμοι, ούτε στη Βουλή, ούτε η εκτελεστική εξουσία που έφερε τα νομοσχέδια για να κλείσουμε τη συζήτηση γι αυτά τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια». Μέσα από τη συζήτηση στις Επιτροπές, «αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ότι τα νομοσχέδια αυτά έχουν βασικές ελλείψεις και κενά».

«Θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε όσες τροποποιήσεις χρειάζεται να καταστήσουμε τη νομοθεσία που αφορά στις εκποιήσεις και το πλαίσιο της αφερεγγυότητας όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και πιο πλήρη», είπε. Κατά τον ίδιο δύο είναι οι σημαντικοί τομείς, η προστασία των αφερέγγυων δανειοληπτών και η προστασία των εγγυητών ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου προωθείται εκποίηση ή ακόμα και πτώχευση των πρωτοφειλετών.

Στις δηλώσεις του για το θέμα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι «η επιλογή είναι μεταξύ του να ψηφίσουμε ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας που μετατρέπει σχεδόν όλους τους Κύπριους πολίτες σε αφερέγγυους ή να το βελτιώσουμε έτσι ώστε να γίνει ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας και μόνο τότε να το ψηφίσουμε».

«Αν αυτό θεωρείται ότι δεν είναι αρεστό προς την Τρόικα και δεν θα πάρουμε τη δόση αυτό είναι λιγότερο κακό από το πρώτο που έχω πει δηλαδή να μετατρέψουμε όλους τους Κύπριους πολίτες σε αφερέγγυους», πρόσθεσε.

Το ΕΥΡΩΚΟ, είπε, «από τώρα μέχρι την Ολομέλεια θα προσπαθήσει να επιφέρει σοβαρές ποιοτικές αλλαγές». Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη «θα πρέπει να ψηφιστεί το 5ο νομοσχέδιο πρώτα και μετά τα 4. Σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμο το 5ο, είπε, θα καταψηφίσουμε τα 4, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα είναι η τοποθέτηση του κόμματός του ανεξάρτητα περιεχόμενου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε από την πλευρά του τη θέση ότι «αποδείχθηκε περίτρανα αυτό για το οποίο επιμένουμε από την αρχή, ότι τα πέντε νομοσχέδια συνδέονται άρρηκτα». Σήμερα, συνέχισε, «ήρθε η Κυβέρνηση, όπως και αναμενόταν, κατάθεσε τα 4 προηγούμενα νομοσχέδια με σημαντικές αλλαγές».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «είναι εντελώς οξύμωρο να ψηφιστούν τα 4 νομοσχέδια και μετά να ψηφιστεί το 5ο ξεχωριστά». Ευτυχώς, είπε, «έγινε αντιληπτό αυτό και από τη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων».

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε επίσης ότι «είναι προφανές, εμφανές και επικίνδυνο να ψηφίζουμε νομοθεσίες τόσο σοβαρές χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη και τη δυνατότητα εφαρμογής τους από τους αρμόδιους φορείς». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ξεκάθαρες οι προειδοποιήσεις ότι δεν είναι έτοιμοι οι αρμόδιοι φορείς να εφαρμόσουν αυτά τα νομοσχέδια ακόμα κι αν τα ψηφίσουμε αύριο».

Συνεπώς, ανέφερε, «πρέπει να γίνουν μέσα από μια ενδελεχή και πλήρη διαδικασία συζήτησης τα νομοσχέδια πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την προστασία των οφειλετών». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεράστια κενά που αφορούν τους εγγυητές, τους πτωχεύσαντες, τα συνδεδεμένα με τους πτωχεύσαντες άτομα, τις εταιρείες. «Τα κενά που παρουσιάζει αυτό το λεγόμενο πλέγμα προστασίας είναι τόσο μεγάλα που το καθιστούν αναποτελεσματικό», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy