#Δεν πληρώνω Κύπρος

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Πόσες φορές είπαμε για τους φουσκωμένους λογαριασμούς που παραλάβαμε «δεν με νοιάζει, δεν πληρώνω», όχι γιατί δεν θέλουμε, απλά γιατί δεν μπορούμε;

Κι όμως στο τέλος είτε με διακανονισμούς, είτε λόγω πίεσης που ασκείται, οι λογαριασμοί πληρώνονται και ας μένουν οι ανθρώποι με ψυγεία να λειτουργούν άδεια. Αναρωτιέμαι πόσο υπέροχο θα ήταν να τρένταρε και στη χώρα μας το #ΔενπληρώνωΚύπρος. Ήδη οι Βρετανοί, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας τους, άρχισαν να οργανώνονται ενάντια στην ακρίβεια, τους φουσκωμένους λογαριασμούς, ενάντια σε αυτά που τους καθηλώνουν. Εδώ και λίγα 24ωρα τo hashtag #DontPayUk έχει προκαλέσει πανικό. Μόνο που διαβάζεις αυτές τις λέξεις, σου προκαλούν ένα δέος. Είναι σαν και οι πιο κρυφές σου σκέψεις και αυτά που λες μονάχος ανοίγοντας τους λογαριασμούς να βρίσκουν ανταπόκριση σε εκατοντάδες χιλιάδες, σε εκατομμύρια άλλους πολίτες του τόπου αλλά και του κόσμου.

Στη Βρετανία περίπου 100.000 πολίτες έχουν ήδη υπογράψει τη σχετική online διακήρυξη, παρά τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα έχουν όσοι αφήσουν απλήρωτες τις οφειλές τους. Οι οφειλές που καλούν τους πολίτες να μην πληρώσουν αφορούν τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου-γκαζιού και του ηλεκτρικού ρεύματος Οκτωβρίου και αυτό ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το Don’t Pay UK, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, έχει φθάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους και όπως σημειώνεται, η υποστήριξη που έλαβε μέχρι στιγμής καταδεικνύει το θυμό και την απογοήτευση για ένα αποτυχημένο ενεργειακό σύστημα που πρέπει να αλλάξει δραστικά προς όφελος των ανθρώπων. Στις παραινέσεις ότι η μη αποπληρωμή δεν είναι λύση, το Don’t Pay UK επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι τέτοια που δεν υπάρχει άλλη λύση από μία μεγάλη «απεργία των καταναλωτών». Σημειώνει δε πως οι ιδέες του δεν είναι νέες, αφού έμπνευση αποκάλεσε ο ξεσηκωμός εκατομμυρίων Βρετανών στα τέλη του 1980 και τη δεκαετία του 1990 κατά του φόρου Poll Tax.

Την ίδια ώρα στον τόπο μας οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΑΗΚ γονατίζουν τα νοικοκυριά και τις ΜμΕ. Για άλλη μια φορά καταγράφονται τιμές που τσούζουν και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα πλάνο αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση. Και αν οι πρώτοι λογαριασμοί έφεραν καρδιακά, δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα γίνει με τους επόμενους που θα είναι αυξημένοι κατά 22,7%, ενώ για κατανάλωση πέραν των 800 κιλοβατόρων η αύξηση θα φτάσει στο 25-26%. Ήδη στα ταμεία της ΑΗΚ παρατηρείται συνωστισμός, με το χρόνο εξυπηρέτησης να φθάνει τις 2 ώρες. Άνθρωποι σπεύδουν να υποβάλουν ένσταση ή να προχωρήσουν σε κάποιο διακανονισμό, αφού η πλειονότητα δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς των 500 και 800 ευρώ. Πέραν των νοικοκυριών είναι και οι επιχειρήσεις, που με τέτοια ενοίκια και λογαριασμούς η επιλογή τους θα είναι να βάλουν λουκέτο. Εικόνα που την είχαμε δει πριν μερικά χρόνια, με δεκάδες καταστήματα να κλείνουν και ανθρώπους να περιμένουν σειρά στο ανεργιακό.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.