Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η ποινικοποίηση των αγώνων

Συνεχίζεται για 2η μέρα η απεργία των εργαζομένων της DP World Limassol, στο λιμάνι Λεμεσού.
Έλα στο Google News

Του Γιάννη Κακαρή

Η επ’ αόριστον απεργία των εργαζομένων στην DP World Limassol στο λιμάνι Λεμεσού, έληξε με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την εταιρεία. Πρόκειται για μια θετική κατάληξη, αφού επιτεύχθηκε το ζητούμενο.

Ο λόγος για τον οποίο αναγκάστηκαν οι εργαζόμενοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να φτάσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων, είναι γιατί ενώ υπήρξε συμφωνία ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, η εταιρεία ροκάνιζε χρόνο αρνούμενη να υπογράψει.

Μέσα από κάθε εργατικό αγώνα, έτσι και από αυτόν, πρέπει να αναλύονται οι εμπειρίες που αποκομίζει το Εργατικό Κίνημα και να αξιοποιούνται για τη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας για ακόμη μια φορά οι εργοδότες έβγαλαν από τη φαρέτρα τους το όπλο της απεργοσπασίας, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τους αγώνες των εργαζομένων. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική, η οποία ακολουθείται ακόμη και από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως όταν πρόσφατα οι νοσηλευτές στα κέντρα εμβολιασμού, πραγματοποίησαν απεργία, έσπευσε μέχρι και η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας για να συμβάλει στη συνέχιση των εμβολιασμών.

Αυτή τη φορά, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων κάλεσε απεργοσπάστες να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των πλοίων στη Λεμεσό, την ώρα που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία για το αυτονόητο. Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης! Ωστόσο, φάνηκε ότι η απεργία ήταν καλά οργανωμένη, με τους εργαζόμενους να είναι ενωμένοι και αποφασιστικοί, περιφρουρώντας αποτελεσματικά τον αγώνα τους.

Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι η πρακτική αυτή από τους εργοδότες διατηρείται στο πέρασμα των χρόνων και πως δεν πρόκειται να σταματήσει όσα χρόνια και αν περάσουν. Είναι γι’ αυτό που σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι καλά οργανωμένοι και προετοιμασμένοι για τα πάντα.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή οι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να επαναφέρουν το αίτημά τους για κατάργηση της απεργίας, υπό τον μανδύα της «νομοθετικής ρύθμισης του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες», επικαλούμενοι ότι δεν εξυπηρετούνται φορτία με ευπαθή προϊόντα. Κάτι που αποτελεί ψέμα, αφού σε καμία απεργία στο λιμάνι δεν αφέθηκαν ευπαθή προϊόντα να μην εξυπηρετηθούν. Το ίδιο έγινε και σε αυτήν.

Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες κάνουν ξεκάθαρο ότι οι ίδιοι μπορούν να παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα και τους εργασιακούς όρους, αλλά οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν στη φαρέτρα τους το υπέρτατο «όπλο» υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Την απεργία!

Χρέος του Εργατικού Λαϊκού Κινήματος, είναι να μην επαναπαυθεί αν οι εργοδότες παραμερίζουν για λίγο το αίτημά τους αυτό ή οποιοδήποτε άλλο. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αφήσουν να καλλιεργηθεί στην κοινωνία η λογική των εργοδοτών. Αυτό που έχουν καθήκον να πράξουν είναι να ξεκαθαρίσουν με κάθε τρόπο πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.