«Δεν στοχεύουμε σε ενίσχυση ιδιωτικής εκπαίδευσης», ισχυρίζεται ο ΥΠΠΑΝ

Νέες υποσχέσεις μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης από τον Υπ. Παιδείας

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις δράσεις που προβλέπονται για την εκπαίδευση μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Παιδείας.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σχεδόν €100 εκατ. μάς επιτρέπει να επιταχύνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία θα μεταμορφώσει τα σχολεία μας τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που εντάσσονται στο Σχέδιο, το ΥΠΠΑΝ έχει τέσσερις μεταρρυθμίσεις και τρεις επενδυτικές δράσεις που φτάνουν σε ύψος €96,9 εκατ. Επιπλέον, είπε, προστίθενται και μια μεταρρύθμιση και μια επένδυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύψους €3 εκατ.

Αναλυτικά, ο κ. Προδρόμου, αναφέρθηκε στον Ψηφιακό μετασχηματισμό σχολικών μονάδων για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης STEM, επέκταση δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, και αντιστοίχιση των δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, με προϋπολογισμό. «Σε αυτά προστίθενται και επενδυτικές δράσεις ύψους €38 εκατ. που αφορούν κατασκευή δυο πρότυπων τεχνικών σχολών, μιας στη Λάρνακα και μιας στη Λεμεσό», συμπλήρωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει εγκριθεί και προωθείται η κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Αποστόλου Λουκά στη Λεμεσό και η αποκατάσταση του Ειδικού Σχολείου του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε, επιπρόσθετα, ότι προγραμματίζεται η Ενεργειακή Αναβάθμιση 405 σχολικών κτιρίων, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Αναφερόμενος στην επέκταση τής δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, διευκρίνισε ότι «στόχος είναι να την παρέχει το κράτος από μικρότερη ηλικία και όχι οτιδήποτε άλλο, όπως ο ισχυρισμός που ακούστηκε ότι επιδιώκεται να ενισχυθεί η ιδιωτική εκπαίδευση». Το ΥΠΠΑΝ σημείωσε, ξεκινά σχεδιασμό, ούτως ώστε από το 2025 να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία των δήμων. Ο κ. Προδρόμου δεν είπε ωστόσο, γιατί δεν προχωρά το ΥΠΠΑΝ σε επέκταση των δημοσίων νηπιαγωγείων, εκμεταλλευόμενο το ΣΑΑ ώστε να μην υπάρξουν παιδιά που δεν θα μπορούν να απορροφηθούν.

«Μέρος του Εθνικού Σχεδίου είναι και ο προγραμματισμός για τον κλιματισμό», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα χρειαστούν δαπάνες λίγο περισσότερες από €100 εκατ. και θα προγραμματισθούν σε βάθος πενταετίας.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.