Δεν τα παρατάει για Πανεπιστημιακή Σχολή ο Δήμος Λάρνακας

Επανέρχεται το αίτημα για αξιοποίηση της γης του πρώην διυλιστηρίου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

 

Δεν πρόκειται να παρατήσει τη διεκδίκηση σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Δήμος Λάρνακας παρά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τη σχετική εξαγγελία. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι το αίτημα θα επανέλθει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα τετ-α-τετ, στην επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στη Λάρνακα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εν αναμονή καθορισμού ακριβούς ημερομηνίας της νέας επίσκεψης του Προέδρου, ο Δήμος Λάρνακας προετοιμάζει την ατζέντα των θεμάτων που θα παρουσιάσει. Η ατζέντα αυτή συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και επαρχίας Λάρνακας και στις πρώτες θέσεις είναι η δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα. “Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτόν το στόχο”, ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Βύρας, ο οποίος θα θέσει εκ νέου το αίτημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μάλιστα, αυτή τη φορά, ο Δήμος Λάρνακας θα γίνει πιο συγκεκριμένος ζητώντας αξιοποίηση της κρατικής γης όπου βρισκόταν το πρώην διυλιστήριο. Πρόκειται για έκταση 155 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην οποία βρίσκονται σήμερα τα κλειστά γραφεία της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών και οι εναπομείνασες εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ, η οποία θεωρείται ιδανική για χωροθέτηση της Πανεπιστημιακής Σχολής.

Η διεκδίκηση της Σχολής από τον Δήμο Λάρνακας εξελίχθηκε σε μια πονεμένη ιστορία ένεκα της απαράδεκτης στάσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε απόφαση για μεταφορά μιας Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα από τον Οκτώβριο του 2014. Μετά από πολλές παλινωδίες, στις 31 περασμένου Αυγούστου, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης ξέκοψε στον δήμαρχο Λάρνακας και στους τοπικούς παράγοντες ότι ανακαλείται η σχετική απόφαση βάζοντας ταφόπλακα στο μεγαλεπήβολο όραμα της πόλης.

Σε εκείνη τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει η δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα επικαλούμενος το μεγάλο κόστος. Ο Πρόεδρος επιχείρησε να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση από την προσωπική του δέσμευση μετατοπίζοντας την ευθύνη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου και ισχυριζόμενος ότι έτυχε λανθασμένης ενημέρωσης από τον πρώην πρύτανη ως προς το κόστος της Σχολής κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για εκτίμηση δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Η νυν Πρυτανεία, όπως είπε, εκτιμά τη δαπάνη στα 101 εκατομμύρια, ποσό το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί.

Δημοσίως, με ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση επιχείρησαν να χρυσώσουν το χάπι ισχυριζόμενοι ότι αποφασίστηκε η χρηματοδότηση Ερευνητικών Κέντρων του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα προβάλλοντας μάλιστα την αιτιολογία ότι τα Κέντρα αυτά θα προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές από την Πανεπιστημιακή Σχολή και ότι μπορεί να μετεξελιχθούν σε Πανεπιστημιακή Σχολή.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης άφησαν απογοητευμένο τον Δήμο Λάρνακας που άλλα περίμενε ν’ ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Δήμος Λάρνακας εξέφρασε λύπη για την αρνητική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Πανεπιστημιακής Σχολής και ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η θέση ότι κάποια Ερευνητικά Κέντρα μπορούν να υποκαταστήσουν τα οφέλη από μια ολοκληρωμένη σχολή Πανεπιστημίου. “Σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τη δημιουργία Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην πόλη και επαρχία μας”, προειδοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας το Πανεπιστήμιο και την κυβέρνηση να επανεξετάσουν τη θέση τους.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά, ο Δήμος Λάρνακας θα επαναφέρει το θέμα ενώπιον του Προέδρου ευελπιστώντας αυτή τη φορά να γίνουν δεύτερες σκέψεις από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει έτοιμη κρατική γη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου που να σχετίζεται με τη θάλασσα.

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα για τη Λάρνακα αποτελεί και η αποκατάσταση της παραλίας ανατολικά της πόλης, όπου βρισκόντουσαν οι πετρελαιοδεξαμενές. Ως εκ τούτου, ενώπιον του Προέδρου θα τεθεί το αίτημα της επίχωσης και ανάκτησης περίπου 100 μέτρων παραλίας που έχει χαθεί ένεκα της διάβρωσης.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy