«Δεν θα δεχτώ ποτέ να τσιμεντώσουν τον Ακάμα», υποστήριξε ο Αβέρωφ

Δεν θα δεχτώ ποτέ να τσιμεντώσουν τον Ακάμα, υποστήριξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας πως αυτό  θα ήταν καταστροφικό και για το περιβάλλον και για τους κατοίκους. Υποστήριξε ωστόσο πως η ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη προσθέτει αξία στο περιβάλλον.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από διάλογο που είχε με τους κατοίκους του Ακάμα, στη Δρούσεια, ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε πως όλοι είμαστε περιβαλλοντιστές και σεβόμαστε την κάθε οργάνωση που θέτει ψηλά το περιβάλλον.

Βρίσκομαι σήμερα στην Δρούσεια, συνέχισε, «σε ένα διάλογο και επικοινωνία με τους κατοίκους του Ακάμα». Ανθρώπους, είπε, «που διατήρησαν τον Ακάμα και το περιβάλλον, για να μιλούμε σωστά για την υποχρέωση μας, αυτό το περιβάλλον που διατηρήθηκε εδώ και αιώνες, να το χαίρονται και οι μελλοντικές γενιές».

O Πρόεδρος του ΔΗΣΥυποστήριξε  πως μπορεί να συνυπάρξει ο άνθρωπος με το περιβάλλον, προσθέτοντας ωστόσο, πως η ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον προσθέτει αξία στο περιβάλλον.

Είναι προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, που θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε και το περιβάλλον να διατηρηθεί χωρίς να καταστρέψουμε τον άνθρωπο και τους κατοίκους.

Η συνύπαρξη αυτών των ανθρώπων εδώ και αιώνες και δεκαετίες, των προγόνων τους, της σημερινής γενιάς και των επόμενων γενεών πρέπει να είναι κατευθυντήρια γραμμή για μας, ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ο Ακάμας είναι ένας εθνικός πλούτος και πρέπει να τον διατηρήσουμε, σημειώνοντας πως για τους κατοίκους του Ακάμα είναι κάτι περισσότερο από εθνικός πλούτος. Είναι η ζήση τους, συνέχισε, είναι το «ανάγιωμά» τους, είναι ο τόπος που γεννήθηκαν και ο τόπος που θα θαφτούν. Και γνοιάζονται τουλάχιστον εξίσου με όσους αγαπούν το περιβάλλον, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΣ Δρούσειας Στέλιος Κουπάρης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα αλλά και στις ελπίδες που εναποθέτουν στο πρόσωπο του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι οι κάτοικοι της περιοχής κράτησαν τον Ακάμα μέχρι σήμερα υποστηρίζοντας πως οι περιβαλλοντιστές δεν δικαιούνται να μιλούν αφού δεν έχουν ούτε περιουσίες, ούτε τίποτε.

Σε ομιλία του ο Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς Σωτήρης Κουππάρης ανέφερε πως ως νέοι των κοινοτήτων του Ακάμα και της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής τους. Οραματιζόμαστε ότι μια μέρα, είπε, όλοι όσοι καταγόμαστε από την περιοχή αυτή, όπου θα μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε από την περιοχή αυτή, θα μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε στον τόπο μας.

Ο κ. Κουππάρης μετά λύπης του παρατήρησε ότι στην Κύπρο οι περιοχές Natura αντιμετωπίζονται ως περιοχές όπου δεν επιτρέπεται καμία ανάπτυξη. Εδω και 33 χρόνια συνέχισε, έχουν δεσμεύσει τις περιουσίες των κατοίκων και δεν δόθηκε από καμία κυβέρνηση ούτε και ένα αντισταθμιστικό μέτρο για την αδικία αυτή.

Στην παγκοινοτική συγκέντρωση κοινοτήτων του Ακάμα μίλησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους κοινοτάρχες κοινοτήτων του Ακάμα . Οι κοινοτάρχες και οι κάτοικοι της περιοχής άσκησαν κριτική σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, που για χρόνια όπως σημείωσαν, καθορίζουν πολιτική.

Επίσης στην παγκοινοτική συγκέντρωση στη Δρούσεια ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας στην περιοχή στις 6 Δεκεμβρίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.