Δεν θα πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου για την Παλαιστίνη

Χθες κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, συνεδρίασε η Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις του ΕΚ με την Παλαιστίνη της οπαίας προεδρεύει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης.

Η συνέδρια είχε ως κεντρικό θέμα την κατάσταση των Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές μετά την τεράστια απεργία πείνας 1 500 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές η οποία έληξε μετά από 40 ημέρες, στις 27 Μαΐου.

Στη συνέδρια συμμετείχαν συγγενείς των κρατούμενων απεργών πείνας μέσω τηλεδιάσκεψης σε απευθείας σύνδεση από τη Ραμάλλα, μεταξύ των οποίων η Fadwa Barghouti και η γενική διευθύντρια της Ένωσης Addameer για τη στήριξη των κρατουμένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα (Addameer Prisoner Support and Human Rights Association) δρ Sahar Francis.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης σε τοποθέτηση του τόνισε ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων είναι ένα ζήτημα συνδεδεμένο άρρηκτα με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές του Ισραήλ κατά παράβαση του άρθρου 49 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης το οποίο απαγορεύει ρητά στην κατοχική δύναμη να μεταφέρει κρατούμενους μακριά από την χώρα και την οικογένεια τους.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι επανειλημμένα ζήτησε ψηφίσματα για απελευθέρωση όλων των κρατούμενων μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατούμενων και για την διεξαγωγή ερευνών σχετικά με τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και άλλες σκληρές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές μεταχειρίσεις ή τιμωρίες των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Παράλληλα στο Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά με πρωτοβουλία του Νεοκλή Συλικιώτη διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Ολομέλεια ενάντια στην διοικητική κράτηση μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου από τις Ισραηλινές δυνάμεις αλλά και όλων των Παλαιστινίων φυλακισμένων.

Αφορμή αποτέλεσε η εκ νέου σύλληψη του μέλους του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Khalida Jarrar , η οποία συλλήφθηκε με την Khitam Saafin – πρόεδρο της Ένωσης Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών – και τουλάχιστον άλλων εννιά.

Η σύλληψη της Khalida Jarrar όχι μόνο ανεβάζει τον αριθμό των Παλαιστινίων νομοθετών φυλακισμένων από το Ισραήλ στους 13 αλλά την ίδια ώρα αποτελεί επίθεση κατά του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και της Παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών στο σύνολο της.

Επιπρόσθετα σε τοποθέτηση του ο Νεοκλής Συλικιώτης καταδίκασε τη στάση της πρεσβείας του Ισραήλ στην ΕΕ στην επικείμενη συνέδρια της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του ΕΚ με την Παλαιστίνη, η οποία απέστειλε επιστολή με τίτλο «Η Αντιπροσωπεία των σχέσεων του ΕΚ για τη Παλαιστίνη προωθεί τη φωνή της τρομοκρατίας». Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Πρόεδρο του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους της Αντιπροσωπείας, για τη προσπάθεια παρεμβατισμού της πρεσβείας του Ισραήλ στο έργο της Αντιπροσωπείας.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης τη χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμη και απαράδεκτη. Ενώ σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ζητούν να τεθεί τέρμα στη διοικητική κράτηση, τα βασανιστήρια, τις μεροληπτικές δίκες, την κράτηση παιδιών, την ιατρική αμέλεια, την απομόνωση, την ταπεινωτική μεταχείριση και την άρνηση του δικαιώματος επισκεπτηρίου από μέλη της οικογένειας και του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 200 παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται από το Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά και περίπου 500 διοικητικοί κρατούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί οτι όλα τα μέλη της Αντιπροσωπείας που ζήτησαν το λόγο, προερχόμενοι από όλο το πολιτικό φάσμα, στήριξαν το πρόεδρο της Αντιπροσωπείας. Καταδίκασαν και κατήγγειλαν το Ισραήλ για τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συνεχίζοντας τη πολιτική των εποικισμών, αλλά και την όποια έξωθεν προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Αντιπροσωπείας. Παράλληλα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συγγενείς των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σε καταληκτικό του σχόλιο κάλεσε τη πρεσβεία τη Ισραήλ να σταματήσει να παρεμβαίνει στο έργο των ευρωβουλευτών ενώ δήλωσε ότι δεν θα πάψει ποτέ να υπερασπίζεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως οφείλουν να υπερασπίζονται και να υπηρετούν όλα τα μέλη του ΕΚ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.