Δεν θέλει τουρίστες από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα ο Περδίος

Ανεπιθύμητοι είναι οι ξενώνες (Hostels) στην Κύπρο, αφού ο συγκεκριμένος τύπος καταλυμάτων εξυπηρετεί κυρίως τουρισμό από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα και συνεπώς δεν συμβαδίζει με τους διαχρονικούς στόχους και τις εκάστοτε στρατηγικές της χώρας για τον τουρισμό(!), όπως αναφέρει ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος σε απάντησή του προς τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνο Μουσιούττα.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ενθάρρυνση της δημιουργίας hostels, ώστε να εμπλουτισθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Όπως σημειώνει ο υφυπουργός, η βασική φιλοσοφία λειτουργίας των hostels εδράζεται στην ενοικίαση κρεβατιών μέσα σε κοινούς χώρους αντί υπνοδωματίων. Στα υπνοδωμάτια διαμένουν ταξιδιώτες οι οποίοι μπορεί να μην σχετίζονται μεταξύ τους καθόλου.

Ο κ. Περδίος εξηγεί ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία παρέχεται η δυνατότητα στους επενδυτές να αναπτύξουν σύμφωνα με τους δικούς τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, διάφορες μορφές ξενοδοχείων 1-5 αστέρων, όπως είναι για παράδειγμα μικρά ξενοδοχεία τύπου «boutique», μικρά αστικά ξενοδοχεία, αγροτουριστικά καταλύματα σε παραδοσιακές οικοδομές κ.λπ.

Η απάντηση του Υφυπουργού προκαλεί εντύπωση καθώς αποκλείει έν πολύ μεγάλο μέρος τουριστών που ταξιδεύουν απο χώρα σε χώρα εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό κόστος των hostel και ο Υφυπουργός τους ανακηρύσσει ανεπιθύμητους καθώς προτιμά μόνο τουρίστες «αφρόκρεμας».

Να σημειωθεί πως μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί διαθέτουν εκατοντάδες Hostels αφού διαθέτουν φανατικούς οπαδούς που τα προτιμούν για την κοινωνικοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα που παρέχουν.