Δεν θέλουν αυτόνομη κουρδική επαρχία στη Συρία

Κανέναν νομικό ή πολιτικό αντίκτυπο δεν έχει η ανακοίνωση της εγκαθίδρυσης μιας ομόσπονδης περιφέρειας στις ζώνες που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η συριακή κυβέρνηση.

«Οποιαδήποτε ανακοίνωση αυτού του είδους δεν έχει καμία νομική αξία και δεν θα έχει κανέναν νομικό, πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό αντίκτυπο για όσο καιρό δεν αντανακλά την βούληση ολόκληρου του συριακού λαού», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η κυβέρνηση της Συρίας προειδοποιεί οποιονδήποτε αποπειραθεί να υπονομεύσει την ενότητα του εδάφους και του λαού της Συρίας», υπογράμμισε η πηγή αυτή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το να εγείρεται ζήτημα ένωσης ή ομοσπονδοποίησης συνιστά παραβίαση της ενότητας του συριακού εδάφους και αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στις διεθνείς αποφάσεις», σημείωσε.

Την ίδια ώρα και ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης αντέδρασε σε ανακοίνωσή του κατά «οποιασδήποτε απόπειρας σχηματισμού οντοτήτων, περιφερειών ή διοικήσεων, που σφετερίζονται τη βούληση του συριακού λαού».

Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στα μονομερή βήματα για τη δημιουργία νέων δομών στη Συρία σε εθνική βάση.

«Η μερική αποχώρηση της Ρωσίας μπορεί να μαλακώσει το κλίμα εκεί. Η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα σύνολο χωρίς να αποδυναμωθεί και ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της σε συμφωνία και με ένα Σύνταγμα.

Οποιαδήποτε μονομερής πρωτοβουλία θα βλάψει την ενότητα της Συρίας, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Ρόιτερς, μετά την ανακοίνωση των Κούρδων της Συρίας για την εγκαθίδρυση μιας ομόσπονδης περιφέρειας στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.