ΠΑΣΥΚΙ: H καλύτερη απάντηση σε όσους καταλόγιζαν ευθύνες στους γιατρούς…

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, δεν βλέπει ποινικές ευθύνες για τους πέντε γιατρούς (πνευμονολόγους) που απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, αναφορικά με την πρόθεση μετακίνησης γιατρού που θα αναλάμβανε τη διεύθυνση της Πνευμονολογικής Κλινικής Λεμεσού.

«Η δημοσίευση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με το επίμαχο θέμα, της αποστολής υπηρεσιακής επιστολής από τους πέντε ιατρούς της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Λεμεσού, δίνει απάντηση σε όλους όσους προέτρεξαν να καταλογίσουν ευθύνες στους συγκεκριμένους ιατρούς και παράλληλα να κατηγορήσουν την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών για συγκάλυψη του συγκεκριμένου γεγονότος», αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού και καταλογισμού ευθυνών ήταν έντονες, παρ’ όλες τις εκκλήσεις της ΠΑΣΥΚΙ να αποφύγουμε τη στοχοποίηση των ιατρών, ενόψει της αναμενόμενης απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της συντεχνίας και τονίζεται ότι «από την πρώτη στιγμή η ΠΑΣΥΚΙ τοποθετήθηκε υποδεικνύοντας τους λανθασμένους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας στο θέμα και την αναγκαιότητα εφαρμογής μιας συμφωνημένης δομής».

Η ΠΑΣΥΚΙ διαμηνύει ότι θα επιμείνει στην ανάγκη δημιουργίας δομής στις κλινικές των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Όπως έγινε γνωστό, ο Κώστας Κληρίδης απέστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας στην οποία αναφέρει ότι δεν διαβλέπει ευθύνες για τους πέντε ιατρούς-πνευμονολόγους. Στην εν λόγω επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και στη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι οι γιατροί εκθέτουν στον Υπουργό διαφόρους λόγους για τους οποίους η μετάθεση θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος που υπηρετούν.

Υποβάλλουν, αναφέρει, παράκληση προς τον Υπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του. «Το όλο πνεύμα της επιστολής παρουσιάζεται να συνάδει με λειτουργούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας χωρίς βέβαια να αποκλειστεί οποιαδήποτε υστεροβουλία ή προσωπικό συμφέρον», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας για να διαπιστώσει και να καταγράψει όμως ότι «ένα στοιχείο το οποίο προβάλλεται στην επιστολή και μπορεί να θεωρηθεί ως άσκηση πίεσης επί του αρμόδιου οργάνου είναι η πληροφόρηση περί υποβολής παραίτησης σε περίπτωση λήψης ή υλοποίησης της απόφασης».

Επισημαίνει δε ότι «η ενέργεια των πέντε γιατρών να αποστείλουν την εν λόγω επιστολή δεν οδηγεί σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν υπέρ των ιδίων ή υπέρ ή κατά οποιουδήποτε προσώπου» για να σημειώσει όμως ότι «κάποια μέρη και κάποιες αναφορές στην επιστολή θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να διατυπωθούν διαφορετικά, ωστόσο δεν δικαιολογούν την έναρξη ποινικής διερεύνησης εναντίον τους». Να σημειωθεί ότι ο γιατρός έχει μετατεθεί από το Νοσοκομείο Κυπερούντας στο Νοσοκομείο Λεμεσού, πριν από μερικές μέρες.

Μαρίνα Κουμάστα