Δεν βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ» τα κόμματα για Τουρκία-ΚυπριακόΤο ΑΚΕΛ αναμένει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι έχει διαμειφθεί στη χθεσινή συνάντηση Μπορέλ και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού επισήμανε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα πέραν των δηλώσεων Μπορέλ ότι θα ξεκινήσουν σε κάποια φάση διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σημείωσε δε ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι με τρόπο που να δίνει νότα αισιοδοξίας ότι μπορεί να προκύψει κάτι το θετικό από τη χθεσινή συνάντηση.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι το φυσικό αέριο θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία για να συνεργαστεί για την επίλυση του κυπριακού προσθέτοντας ότι έχουμε καταστεί αιχμάλωτοι του φυσικού αερίου με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί το θέμα η κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Επίσης, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που να αφορούν την ουσία του κυπριακού.

Ερωτοκρίτου: Αν περάσει ανώδυνα η Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, τότε θα επεκταθεί η προκλητική της συμπεριφορά

Δε μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχει προκληθεί κόστος στην Τουρκία, ανέφερε η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή, αυτό θα αποθρασύνει περισσότερο την Τουρκία και θα συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με ακόμα πιο προκλητικό τόπο. Όπως είπε, αν περάσει ανώδυνα η Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, τότε θα επεκταθεί η προκλητική της συμπεριφορά. Σημείωσε δε ότι αν δοθεί το μήνυμα ότι μπορεί η Τουρκία να κάνει ότι θέλει χωρίς κόστος, θα συνεχίσει να το κάνει, γιατί πλέον θα την ενθαρρύνει η ελληνοκυπριακή πλευρά με τη δική της συναίνεση.

Η κ. Ερωτοκρίτου υπέδειξε ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ο τρόπος και οι συνθήκες για να αναζητήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά συμμαχίες με άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι οφείλει η Λευκωσία να είναι έτοιμη για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής.

Τη δεδομένη περίοδο οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν διάγουν την καλύτερή τους φάση ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση Μπορέλ- Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι υπήρξε σοβαρή ένταση σε επίπεδο ρητορικής και ενεργειών από την Τουρκία για τα ενεργειακά, το προσφυγικό και την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία από τη μια λέει ότι είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο και από την άλλη επαναφέρει τις διεκδικήσεις της.

Ξένια Κων/νου: Να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα των συμμάχων

Η Ξένια Κωνσταντίνου σημείωσε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διατηρήσει το πλεονέκτημά της από τη στιγμή που έχει συμμάχους σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συνεργασίες πρέπει να διευρυνθούν. Επίσης είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίλυση του κυπριακού.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι η πανδημία αποτέλεσε πισωγύρισμα για το κυπριακό πρόβλημα.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται, μετά και τη λύση του κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να βάζει προσκόμματα και να διεκδικεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.