Δεν ξέρει τίποτα ο Έιντε για το έγγραφο της 4ης Ιουλίου

Άγνοια για το πρακτικό της 4ης Ιουλίου φέρεται να δηλώνει ο τέως ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Έσπερ Μπαρθ Έιντε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Έιντε είχε συνάντηση στο Μόναχο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την οποία ο νορβηγός πολιτικός δήλωσε άγνοια για την τύχη του εγγράφου, επικαλούμενος την αποχώρηση του από τα Η.Ε.

Ο ΠτΔ με χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Πολίτης, είπε πως οι όροι αναφοράς χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου είναι ελλειμματικοί.

«Το θέμα είναι εάν και κατά πόσον, με βάση ένα ασαφές έγγραφο που δεν αποδίδει τα όσα ο ΓΓ (του ΟΗΕ) θεώρησε ως τα έξι σημαντικά θέματα, μπορούν να καταρτιστούν οι όροι αναφοράς. Θα είναι ελλειμματικοί. Έχει σημασία η 4η Ιουλίου, γιατί εκεί βασίζονταν και οι προτάσεις που υπέβαλα στις 5 Ιουλίου» εξηγεί στη συνέντευξη ο Πρόεδρος.

Αναφέρει, επίσης, ότι δεν αρνήθηκε ποτέ τη θετική ψήφο, ωστόσο διατυπώνει τη θέση ότι αυτή θα πρέπει να ασκείται εάν και εφόσον επηρεάζονται ζωτικά τα συμφέροντα ή αρνητικά, της τουρκοκυπριακής πολιτείας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Εάν είναι εφ΄όλης της ύλης η θετική ψήφος, θα υπάρχει μονίμως η ανησυχία από ε/κ πλευράς ότι το σύστημα θα είναι δυσλειτουργικό, με κινδύνους κατάρρευσης», εξηγεί, ενώ στο ερώτημα ποιος θα αποφασίζει ποιο είναι το θέμα που είναι ζωτικής σημασίας, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Απαντώντας στις αναφορές Ακιντζί για το εν λόγω θέμα, διερωτάται «γιατί πρέπει να έχουμε τέτοιες πρόνοιες μέσα, που να δημιουργούν την καχυποψία πως εκεί και όπου δεν υπάρχει οδηγία της ΕΕ και είναι άσκηση πολιτικής ενός κυρίαρχου κράτους θα πρέπει να εξαρτάται από τη θετική ψήφο της μίας κοινότητας».

Σε ερώτηση τι σημαίνει η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά ότι οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης μπορούν να περιοριστούν στα τρία singles, δηλαδή στη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία κυριαρχία και στη μία προσωπικότητα. Δεύτερον, σε θέματα οικονομίας, τρίτον, σε θέματα ΕΕ και σημειώνει ότι είναι θέμα των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν και όχι μονομερώς η μία πλευρά να καθορίσει τι είναι αποκέντρωση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι επιδιώκει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει, επίσης, ότι «θα πρέπει να προβληματιστούμε και για το τι θα γίνει σε περίπτωση που, είτε λόγω της επιμονής της Τουρκίας είτε λόγω της αδυναμίας να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο με τους όρους αναφοράς, δεν θα προχωρήσει η διαδικασία λύσης».

Στο θέμα του εδαφικού, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι δεν μπορεί να πει πως αποδέχεται να μην επιστραφούν περιοχές που διεκδικούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ προκαλεί ερωτηματικά και στέλνει λανθασμένα μηνύματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ακόμα μια συνέντευξή του, αντί να δώσει πειστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες και τα δεδομένα, προκαλεί ερωτηματικά και στέλνει λανθασμένα μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου για τις προθέσεις και την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη λύση του Κυπριακού, αναφέρει με ανακοίνωσει φια στόματος Στέφανου Στεφάνου, το ΑΚΕΛ.

«Προς τεκμηρίωση της πιο πάνω διαπίστωσής μας, και χωρίς να είμαστε εξαντλητικοί, παραθέτουμε τέσσερα σχόλια για τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφ. «Πολίτης».
Ο Πρόεδρος ξανά επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και πέρα της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν μπορεί αλλιώς να ερμηνευτεί η θέση του Προέδρου ότι πρέπει «να προβληματιστούμε σε περίπτωση αδιεξόδου». Η διχοτόμηση, ανεξαρτήτως μορφής, δεν αποτελεί επιλογή, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας.
Ο Πρόεδρος, με την επιμονή του στα Πρακτικά της 4ης Ιουλίου, στέλνει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι συνεχώς αναζητεί προσχήματα να μην συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Η συζήτηση για την ημερομηνία του Πλαισίου είναι αχρείαστη από τη στιγμή που ο ΓΓ, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, έδωσε εξηγήσεις για το τι εννοεί στα θέματα που ο ίδιος έχει καθορίσει προς διαπραγμάτευση.

«Η απάντηση του Προέδρου για τον East Med δίνει την εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακυρώνει μια από τις πιο σημαντικές συγκλίσεις, η οποία σχετίζεται με τη μια θετική ψήφο που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνει ο Πρόεδρος ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν και από την άλλη, να «επανανοίγει» συγκλίσεις».

« Για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος δεν απαντά στο ερώτημα τι συγκεκριμένα εννοεί με την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία». Δεν απαντά, ποιες από τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους που έχουν συμφωνηθεί –και είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος στις διαπραγματεύσεις επιδίωξε και αύξησε τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους- είναι έτοιμος να τις αποδώσει στις περιφέρειες της Ομοσπονδίας. Επιπρόσθετα τούτου, σημειώνουμε ως επικίνδυνη τη συμπερίληψη στη συζήτηση για τις αρμοδιότητες, το θέμα της μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας. Τα τρία singles δεν αποτελούν αρμοδιότητες, αλλά ιδιότητες που εξ’ ορισμού υπάρχουν σε ένα κράτος, κανείς δεν μπορεί να τις αποκεντρώσει και ασφαλώς δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.