Δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τις μεγάλες ποσότητες χαλλουμιού που δεν είναι ΠΟΠ

Συσκέψεις υπουργών με Νομική Υπηρεσία και ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό

 

Με φόντο τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το χαλλούμι, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι μόνο με προδιαγραφές ΠΟΠ μπορεί να παράγεται, τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου είχαν χθες συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία.

Κατά τη συνάντηση τα δύο υπουργεία υπέβαλαν διευκρινιστικά ερωτήματα που αφορούν την πρακτική εφαρμογή της γνωμάτευσης και την επόμενη μέρα, ώστε να είναι έτοιμα για τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (6/6) στο προεδρικό, με όλους τους εμπλεκομένους.

Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν αφορούσαν τα τυριά που φέρουν την ονομασία «χαλλούμι», αλλά δεν έχουν τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Δηλαδή αν μπορεί να δοθεί μεταβατική περίοδος για να πουληθούν ή αν πρέπει να αποσυρθούν και να αλλάξουν τις ετικέτες τους.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε χθες ότι «θέματα όπως η ενδεχόμενη θέσπιση μεταβατικής περιόδου, το τι γίνεται με το χαλλούμι που τυγχάνει εμπορίας υπό το εμπορικό σήμα και των ελέγχων για τις προδιαγραφές του προϊόντος θα εξεταστούν στη σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία και την Υπουργό Εμπορίου, αλλά και σε σύσκεψη στο Προεδρικό». Πρόσθεσε ότι «εάν θα δοθεί κάποια μεταβατική περίοδος ή θα προχωρήσουμε με κάποια δραστικά μέτρα, αν θα προχωρήσουμε να αλλάξουμε τις ετικέτες, είναι επιλογές που θα εξεταστούν».

Επεσήμανε πως οτιδήποτε παράγεται που δεν έχει αυτές τις προδιαγραφές ΠΟΠ, δεν μπορεί να φέρει το όνομα χαλλούμι, αλλά θα μπορούν να το εμπορεύονται με άλλο όνομα.

Αναφορικά με τους ελέγχους του ΠΟΠ, είπε ότι γίνονται από το φορέα πιστοποίησης Bureau Veritas, ενώ τα προϊόντα που ετύγχαναν εμπορίας κάτω από το εμπορικό σήμα ελέγχονταν από το Υπουργείο Εμπορίου. Ο Κ. Καδής ανέφερε ότι με τη Ν.Υ. θα εξεταστεί και αυτό το ζήτημα για να κινούνται και τα δύο υπουργεία «στην ίδια γραμμή».

Επεσήμανε ωστόσο ότι εφόσον το χαλλούμι είναι ένα, η πρόθεση είναι να ελέγχεται η παραγωγή του προϊόντος με τον ίδιο τρόπο που ελέγχει η Bureau Veritas το ΠΟΠ.

Τελικά δεσμεύτηκαν εξαγωγές;

Σε χθεσινές του δηλώσεις στον «Άστρα», ο Υπουργός Γεωργίας γνωστοποίησε ότι έχουν δεσμευτεί ποσότητες χαλλουμιού που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και ήταν έτοιμες για εξαγωγή.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο καθώς ο πρόεδρος των τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι ο Σύνδεσμος Τυροκόμων δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψιν του και ότι αν γινόταν θα είχαν ενημερωθεί.

Ο κ. Πέτρου δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, αλλά εξέφρασε έντονα το παράπονο ότι δεν ενημερώθηκαν σχετικά με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι. «Αντιθέτως, ενημερώθηκαν κάποιοι άλλοι», είπε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των τυροκόμων, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως σε πρώτη φάση θα τους ενημερώσουν και «θα τους ζητήσουμε να προσαρμοστούν στα δεδομένα της γνωμάτευσης».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.