Δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για Ακάμα

Παρουσιάστηκε ένα μη ολοκληρωμένο σχέδιο ενώ εκκρεμούν τα τοπικά σχέδια

Νέες υποσχέσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το Δασικό Πάρκο Ακάμα, γνωρίζοντας ότι οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για αναπτύξεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα εντός του Πάρκου βρίσκουν αντίθετους τους φίλους του Ακάμα.

Το Σχέδιο Ακάμα αναμένεται να εγκριθεί πριν από το τέλος του 2019, με εκτιμώμενη έναρξη των εργασιών το 2020 και πλήρη υλοποίηση του συνόλου των έργων εντός του 2022, ανέφερε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας κατά την παρουσίαση του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε παράλληλα λόγο για «ημέρα ορόσημο», σημειώνοντας πως μετά από συζητήσεις δεκαετιών, η υλοποίηση του Σχεδίου Ακάμα περνά από τις μελέτες και τις διαβουλεύσεις σε συγκεκριμένα έργα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να ετοιμαστεί και εγκριθεί το τοπικό σχέδιο των κοινοτήτων του Ακάμα. Το φθινόπωρο του 2019, είπε ο κ. Αναστασιάδης, αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Τοπικό Σχέδιο των Κοινοτήτων του Ακάμα, εκφράζοντας την προσδοκία πως «θα ενισχύσει τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, αντιμετωπίζοντας τις όποιες ανησυχίες ή προβληματισμούς σχετικά με το εύρος της ανάπτυξης που θα επιτρέπεται, με πλήρη σεβασμό στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτός είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που και το Σχέδιο του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς είναι αναγκαίο να εναρμονιστεί πλήρως με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου. Στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής κοινωνίας και των αρμοδίων φορέων, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασε τις πρόνοιες και τους στόχους του σχεδίου, ενώ προέβη και σε σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτή που θα ισχύσει με τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου. Μεταξύ άλλων, είπε ότι για το έργο θα γίνει κεφαλαιουχική επένδυση €6 εκ. ενώ οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες θα ανέρχονται σε €450 χιλ.

Πρόσθεσε ότι καθορίζονται οκτώ κύρια σημεία εισόδου, καθώς και συμβολικό τέλος εισόδου, όπως ισχύει και σε άλλα πάρκα του εξωτερικού, ενώ θα δημιουργηθούν 14 κόμβοι διευκολύνσεων και ενημέρωσης για τους επισκέπτες. Είπε ακόμη ότι θεσπίζονται κανόνες λειτουργίας του πάρκου, ενώ βελτιώνονται οι δρόμοι πρόσβασης μέσα και έξω από το δασικό πάρκο, μήκους πέραν των 88 χλμ.

 

Άλλα ανέμενε ο κόσμος

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα Σχέδιο που δεν είναι οριστικό, ούτε ολοκληρωμένο, ενώ εκκρεμούν και τα τοπικά Σχέδια, ίσως το πιο καθοριστικό κομμάτι για τις κοινότητες.

Επιπρόσθετα ο Ν. Κέττηρος υπέδειξε ότι δεν παρουσιάστηκαν αυτά που ανέμενε να ακούσει ο κόσμος, αλλά εν πολλοίς περιορίστηκε στα περίπτερα που θα γίνουν, τους χώρους στάθμευσης και τον καθορισμό τέλους εισόδου στο Πάρκο του Ακάμα.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι «το κρίσιμο θέμα της διακίνησης εντός του Ακάμα φαίνεται να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των διαφόρων συμφερόντων που λυμαίνονται και καταστρέφουν για δεκαετίες τον μοναδικό αυτό βιότοπο», ενώ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας πείσει ότι εισάγει δίκαια και ορθολογιστικά κίνητρα για την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής με εργαλεία όπως απαλλοτρίωση, ανταλλαγή»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy