Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία αναφέρει εμπιστευτική έκθεση του ΥΠΕΞ Γερμανίας

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως σύμφωνα με την εκτίμηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία παραβλέπει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

«Το τουρκικό Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Στην πράξη, όμως, αυτά τα δικαιώματα έχουν σε μεγάλο βαθμό εξουδετερωθεί», αναφέρει η «εμπιστευτική έκθεση για την κατάσταση του Ασύλου και των απελάσεων» στη χώρα. Τα τουρκικά έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ περιγράφονται στο έγγραφο ως «σχεδόν πλήρως ευθυγραμμισμένα».

Οι εκθέσεις για την κατάσταση που επικρατεί στις πιο σημαντικές χώρες προέλευσης συντάσσονται τακτικά από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και αποτελούν μια σημαντική βοήθεια λήψης των αποφάσεων κατά τη διαδικασία Ασύλου.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), οι Αρχές που είναι επιφορτισμένες με θέματα αλλοδαπών και τα δικαστήρια τις χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν την κατάσταση στη χώρα προέλευσης. Το τρέχον έγγραφο των 31 σελίδων φέρει χρονολογία 24 Αυγούστου και απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί από τον Ιούνιο.

Σχεδόν 10.800 Τούρκοι υπέβαλαν πέρυσι αίτηση ασύλου στη Γερμανία. Σχεδόν οι μισοί έλαβαν προστασία, εάν εξαιρέσει κανείς για παράδειγμα τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για καθαρά τυπικούς λόγους, σημειώνει το DPA.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News