«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή», είπε ο Τατάρ στον Γιέτζια

Την θέση ότι «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή» μετέφερε στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά τη σημερινή συνάντηση που έλαβε χώρα στο «προεδρικό» στα κατεχόμενα.

Ο κ. Τατάρ εστιάζοντας με μια σύντομη τοποθέτηση στη συνάντηση του με τον κ. Γιέτζια, ανέφερε ότι «δεν είχε επιτευχθεί τίποτα στο θέμα της ομοσπονδίας και ότι έχει παρουσιαστεί η νέα πολιτική στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021. Η Δημοκρατία της Τουρκίας την υποστηρίζει πλήρως».

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου στον ΟΗΕ σχετικά με τη λύση των δυο κρατών και ισχυρίστηκε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Οι αρνητικές επιπτώσεις των εμπάργκο συνεχίζονται και αντιβαίνουν στις αρχές της διεθνούς κοινότητας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ η κυριαρχική ισότητα είναι «κεκτημένο δικαίωμα» των Τ/κ, γεγονός που καλείται να λάβει υπόψη του και ο ΟΗΕ.

«Ο κ. Γιέτζια κατάλαβε πολύ καλά τα λόγια του», ανέφερε ο κ. Τατάρ στους Τ/κ δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή».

Αναφέροντας επίσης ότι «ο διάλογος είναι επωφελής για όλους», ο κ. Τατάρ επεσήμανε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι «η συνεργασία σε διάφορα θέματα συνεχίζεται στις τεχνικές επιτροπές», ενώ σημείωσε στον συνομιλητή του ότι τον Φλεβάρη διεξάγονται στις ελεύθερες περιοχές προεδρικές εκλογές.

Την δέσμευση ΟΗΕ για συνέχιση του διαλόγου επανέλαβε ο Μίροσλαβ Γιέτζια στον Ερσίν Τατάρ

Την δέσμευση του ΟΗΕ για τη συνέχιση του διαλόγου εξέφρασε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μίροσλαβ Γιέτζια μετά τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Γιέτζια δήλωσε ότι σήμερα είχε μια «ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» με τον κ. Τατάρ.

«Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέφρασα την πλήρη δέσμευση μας για τη συνέχιση του διαλόγου. Υπάρχει προοπτική για μια διευθέτηση προς όφελος και για την ανάπτυξη των κατοίκων του νησιού», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy