Δεν υπάρχει πρωτόκολλο για διερεύνηση της τύχης ελλειπόντων – Γνώριζε το Υπ. Δικαιοσύνης

Δεν υπάρχει πρωτόκολλο σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να γίνονται προς διερεύνηση της τύχης των ελλειπόντων προσώπων από την Αστυνομία.

Ούτε υπάρχει ξεχωριστό πρωτόκολλο για τις καταγγελίες στην Αστυνομία που αναφέρεται ως ελλείπον ένα παιδί.

Αυτά αποκαλύφθηκαν χθες σε δεύτερη κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών της Βουλής. Ενώπιον των Επιτροπών, ο Αρχηγός της Αστυνομίας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο ενεργειών. Αρχικά ανέφερε ότι διδάσκονται αρκετά μαθήματα στην Αστυνομική Ακαδημία, τα οποία αναφέρουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτές «αποτελούν οιονεί πρωτόκολλο».

Ωστόσο μετά από έντονες αντιδράσεις των βουλευτών, ότι το πρωτόκολλο συγκεκριμενοποιεί τις διαδικασίες και μέσα από αυτό μπορεί να γίνουν έρευνες για ύπαρξη ευθυνών, ο Αρχηγός αναγκάστηκε να παραδεχθεί την μη ύπαρξή του.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι έχουν τροχοδρομηθεί μια σειρά ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η διαδικασία δημιουργίας πρωτοκόλλου, το οποίο θα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται σε περιπτώσεις εξαφανίσεων, βρίσκεται στο τέλος. Επίσης, η εποπτεία και ο έλεγχος των καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα θα ανατεθεί σε ειδική ομάδα, η οποία θα υπάγεται στο γραφείο καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια.

Γνώριζε το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου της κοινότητας Φιλιππινέζων στην Κύπρο, η οποία σε δική της τοποθέτηση ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνώριζε για τις εξαφανίσεις κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Όπως ανέφερε η Έστερ Πίττη, όταν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ελλειπόντων περιπτώσεων, το αναφέρουν στο Προξενείο της χώρας τους, το οποίο ενημερώνει την Αστυνομία. Αναφορικά με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις έπραξαν το ίδιο κατά τον ουσιώδη χρόνο και ανέμεναν ενημέρωση από την Αστυνομία. Ωστόσο, παρά το ότι η Αστυνομία είναι υπόχρεη να ενημερώνει γραπτώς τον παραπονούμενο για την εξέλιξη της εκάστοτε περίπτωσης, αυτό δεν έγινε ποτέ. Ακόμα ένα σημείο που διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι το Υπουργείο δεν ενημερωνόταν διεξοδικά και επί καθημερινής βάσης για σοβαρά συμβάντα, υπέδειξε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σε άλλη κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Αστυνομία, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης ζήτησε όπως η απάντηση δοθεί από το Υπουργείο.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy