Δένδιας: Μη πειστικές οι κινήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση – Χριστοδουλίδης: Η μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας και οι όποιες αποφάσεις εξαρτώνται από τη στάση της Τουρκίας δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, επεσήμανε ότι στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες των κρατών μελών θα λάβουν αποφάσεις σε σχέσει με τις τουρκικές προκλήσεις αφού αξιολογήσουν κατάσταση.


Έστειλε μήνυμα προς την κατεύθυνση της ΕΕ και τις ηγεσίες των κρατών μελών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οφείλουν να είναι συνεπείς και αξιόπιστοι διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα επηρεάζουν τα κράτη μέλη.

Στη σημερινή συνάντηση, είπε, αξιολόγησαν με τον Νίκο Δένδια τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ έτσι ώστε να πράξουν ότι είναι δυνατόν για θετική κατάληξη στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για σύγκληση άτυπης πενταμερο΄ς Διάσκεψης.

 

 

 

 

Επαφές συντονισμού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπορυγό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να θέσουν την Τουρκία σε εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.


Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη επεσήμανε ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο, τον περασμένο Οκτώβριο είχε δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να δημιουργηθεί θετική ατζέντα, στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Δυστυχώς, τόνισε, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο από ότι τις είχε προταθεί εκδίδοντας έξι διαφορετικές ΝΑΒΤΕΞ σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στη συνέχεια προχώρησε σε προκλήσεις την κυπριακή ΑΟΖ και τα Βαρώσια.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά μετέφερε στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε μια Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη όταν θα τη συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα και στη βάση της συν-αντίληψης στην Τριμερή του Βερολίνου πέρσι το Νοέμβριο.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.