Δένδιας σε Λαβρόφ: H Eλλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της

Έλα στο Google News

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Λαβρόφ συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, κοινός παρονομαστής στην πορεία των οποίων είναι «ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας», όπως είπε. «Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας και στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή. Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα (είναι) έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος «υπό το καθεστώς πιέσεων».

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του κινήθηκε στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου και των δεσμών φιλίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης που συνδέουν την Ελλάδα με τη Ρωσία.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας. Τονίσαμε τη σημασία ενίσχυσης των διμερών διπλωματικών επαφών μας. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκίας. Ελλάδα και Ρωσία έχουμε πολλά να κερδίσουμε δουλεύοντας μαζί», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε και στην αλληλοβοήθεια που εκδηλώθηκε μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «η μείωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Ρωσίας να ξεπεραστεί μελλοντικά». Τέλος, αναφερόμενος στις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης μέσω του διαλόγου.

Lavrof2

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.