Δερύνεια: Δώρο άδωρο το στεγαστικό σχέδιο λόγω καθυστέρησης του Τοπικού Σχεδίου

Η απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Δερύνειας επαναφέρεται με νέα επιστολή του δημάρχου, Άντρου Καραγιάννη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Κύριο αντικείμενο της επιστολής, ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2021, είναι τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλεί η εκκρεμότητα στην οικιστική ανάπτυξη στο δήμο και κυρίως στην υλοποίηση του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών.


Μολονότι το σχέδιο αυτό στέφεται με μεγάλη επιτυχία με αυξημένο ενδιαφέρον στην ακριτική Δερύνεια, στην πράξη δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οικιστικά έργα λόγω του κενού που υπάρχει σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο, όπως τονίζει ο δήμαρχος.

Όπως πληροφορούμαστε, όμως, πέραν από τη δημοτική Αρχή, ο Νίκος Νουρής έχει γίνει δέκτης έντονων γραπτών παραπόνων και από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Με πρόσφατη επιστολή του ένας developer περιγράφει πολύ έντονα τα πρακτικά προβλήματα που προκαλεί η εκκρεμότητα στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου από το 2016. Ένεκα αυτού του κενού, βρίσκεται σε ισχύ το Τοπικό Σχέδιο του 2003, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ενώ με το σχέδιο το οποίο ίσχυε μέχρι το 2016 επιτρέπονταν τριώροφα κτίρια σε συγκεκριμένες ζώνες, στη συνέχεια, με τις πρόνοιες του 2003, υποβαθμίστηκαν σε διώροφα κτίρια.


Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως υπόσχονται ότι το Τοπικό Σχέδιο Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Δερύνειας θα δημοσιευτεί εντός του 2021, κάτι όμως που φαντάζει αδύνατο. Και τούτο επειδή η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο επεξεργασίας των απόψεων και εισηγήσεων των Τοπικών Αρχών από τριμελή επιτροπή του Πολεοδομικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή αυτή πρέπει στη συνέχεια να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επεξεργασίας στην ολομέλεια του Πολεοδομικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει, κάτι που είναι μάλλον αδύνατο να γίνει σε 3 μήνες…

Τάσος Περδίος

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.