Δερύνεια: Η γραφειοκρατία καθυστερεί ακόμα και τα στέγαστρα της Λαϊκής Αγοράς!

Επιστολή δημάρχου στον Υπουργό Εσωτερικών

Με τη σταδιακή επάνοδο σε συνθήκες ομαλότητας, ο Δήμος Δερύνειας επαναφέρει στο προσκήνιο τρέχοντα ζητήματα με πρώτο και κύριο την αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς.

Ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης απέστειλε επιστολή στις 12 Μαΐου 2020 στον Υπουργό Εσωτερικών τον οποίο ενημερώνει ότι λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν μπορεί ν’ αποδεσμευτεί καν κονδύλι 200 χιλιάδων ευρώ για έναρξη της πρώτης φάσης του έργου που αφορά τη δημιουργία στεγάστρου. Η δημιουργία σκιασμένων χώρων επείγει ενόψει της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά το έργο σκοντάφτει στην αδειοδότηση λόγω απαγορευτικής ζώνης του Τοπικού Σχεδίου του 2003 που ισχύει σήμερα. Με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσίευση του νέου Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου – Δερύνειας, ο δήμος έχει αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση εξ ου και ζητείται η παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Το έργο είναι παγωμένο εδώ και τρία χρόνια παρά το γεγονός ότι όλα είναι έτοιμα για προσφορές και έναρξη εργασιών, ενώ ούτε το κόστος είναι ιδιαίτερα απαγορευτικό έχοντας εκτιμηθεί στις 580 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, οι κατασκευαστικές εργασίες χωρίστηκαν σε τρεις φάσεις ούτως ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη που ετοιμάστηκε από ιδιώτες αρχιτέκτονες, η επέκταση και αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου Δερύνειας χωρίζεται στις τρεις εξής φάσεις: Στην πρώτη φάση προβλέπεται κατασκευή στεγάστρων συνολικού κόστους 200 χιλιάδων ευρώ. Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν ασφαλτοστρωμένος χώρος στάθμευσης, καφενείο, χώροι υγιεινής και καλυμμένοι εξωτερικοί χώροι, ενώ θα γίνει επίσης τοπιοτέχνηση με δενδροφύτευση και περίφραξη. Το συνολικό κόστος της δεύτερης φάσης ανέρχεται στις 212 χιλιάδες ευρώ.

Η τρίτη και τελευταία φάση προνοεί τα δάπεδα και τον παιδότοπο, συγκεκριμένα διαμόρφωση υψομέτρων και πλακόστρωτο με κυβόλιθους στο χώρο της αγοράς, καθώς και δημιουργία παιδότοπου συμπεριλαμβανομένης περίφραξης, σκιάστρου και δενδροφύτευσης. Η δαπάνη της τρίτης φάσης είναι 168 χιλιάδες ευρώ.

Για το έργο είχαν γίνει συναντήσεις με τον πρώην Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 και είχαν συμφωνηθεί όλες οι διαδικασίες για άμεση δρομολόγησή του.

Επείγει και το Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο

Η επιστολή Καραγιάννη στάλθηκε σε συνέχεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2020, πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού και ο δήμαρχος επαναφέρει στην ατζέντα και το αίτημα για δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού – Συνεδριακού Κέντρου το οποίο έχει εξίσου μεγάλη σημασία. Ο κ. Νουρής ενημερώνεται ότι επίσης πρόκειται για ώριμο και έτοιμο για υλοποίηση έργο, με σχέδια και άδειες εξασφαλισμένα για το οποίο εκκρεμεί μόνο η χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνει ο Α. Καραγιάννης, η Δερύνεια έχει τοποθετήσει τον Πολιτισμό στις πρώτες προτεραιότητες και φιλοδοξεί να θεσπιστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της επαρχίας Αμμοχώστου. Παρ’ όλα αυτά και παρά τη μακρά και μεγάλη παράδοση του ακριτικού δήμου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, δεν διαθέτει μια σύγχρονη αίθουσα όπου να μπορούν να παρουσιάζουν το έργο τους τα διάφορα σύνολα. Ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, στην ουσία δεν μπορεί να γίνει τίποτε, με αποτέλεσμα αναγκαστικά η δημοτική Αρχή να περιορίζει την πολιτιστική δραστηριότητα. Ο Δήμος Δερύνειας είχε αποστείλει τα σχέδια του έργου στη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων για χρηματοδότηση, αλλά η απάντηση ήταν ότι το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί επειδή το κόστος εκτέλεσής του φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η Τοπική Αρχή αποτάθηκε επίσης και σε άλλα προγράμματα όπως στους Χρηματοδοτικούς Μηχανισμούς ΕΟΧ/Νορβηγίας 2014-2021 για έγκριση της πρότασης για ποσό μέχρι 1 εκατομμύριο μόνο. Ο δήμος αδυνατεί όμως να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ από μόνος του και γι’ αυτό ζήτησε από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση όπως του παραχωρηθεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για εκτέλεση του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προώθηση του Πολιτισμού, της έρευνας και της μελέτης τόσο στην επαρχία Αμμοχώστου όσο και στην ενδοχώρα γενικότερα.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.