Δερύνεια: Σε τρία μεγάλα έργα η μερίδα του λέοντος του αναπτυξιακού προϋπολογισμού

Κονδύλια συνολικού ύψους 5,7 εκατομμυρίων ενέκρινε για το 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο

Σε τρία μεγάλα έργα διοχετεύεται η μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού ανάπτυξης του Δήμου Δερύνειας για το 2022. Ο συνολικός αναπτυξιακός προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ανέρχεται σε 5.760.000 ευρώ και από αυτές τις δαπάνες περίπου 4,3 εκατ. ευρώ αφορούν τα τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα.


Για την ακρίβεια, πραγματικά κονδύλια τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες έναρξης εργασιών έχουν προβλεφθεί για την επέκταση και αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς, την ανακαίνιση και βελτίωση κτιρίων του Συνεργατισμού και την Αίθουσα Πολιτισμού/Συνεδριακό Κέντρο. Το τέταρτο έργο είναι το περιφερειακό κολυμβητήριο για το οποίο συμπεριλήφθηκε συμβολικό κονδύλι 50 χιλιάδων ευρώ, αφού η υλοποίηση του έργου εξαρτάται αποκλειστικά από την κυβέρνηση.

Τα τρία μεγαλύτερα κονδύλια έχουν ως εξής: Δαπάνη 580 χιλιάδων ευρώ αφορά την επέκταση και αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς και το ποσό καλύπτει ολόκληρο το κόστος του έργου. Το έργο είναι ώριμο και αδειοδοτημένο, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της παρέκκλισης από το Υπουργικό Συμβούλιο και η μόνη εκκρεμότητα διαδικαστικά είναι η έγκριση της χρηματοδότησης από το Μέτρο 7 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτός απροόπτου τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2022, εξ ου και η πρόβλεψη ολόκληρης της δαπάνης στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του έτους.


Η τρίτη μεγαλύτερη δαπάνη είναι 500 χιλιάδες ευρώ για σκοπούς ανακαίνισης και βελτίωσης κτιρίων του πρώην Συνεργατισμού.

Όπως γράψαμε πρόσφατα, ο Δήμος Δερύνειας εξασφάλισε τη χρήση των ακινήτων με συμφωνία με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τ’ ακίνητα, η οποία προβλέπει μίσθωση για 20 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης.

Ακολούθως, ανακοινώθηκε ότι τέσσερα υποστατικά με τους χώρους στάθμευσής τους, η πρώην υπεραγορά, η τράπεζα, η αποθήκη υλικών οικοδομής και το κατάστημα ένδυσης ανακαινίστηκαν ή ανακαινίζονται για να εξυπηρετήσουν τους δημότες.


Πιο συγκεκριμένα, στο πρώην οίκημα της Συνεργατικής Τράπεζας έχει στεγαστεί ο Αστυνομικός Σταθμός Δερύνειας, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, ενώ στο πρώην υποστατικό ειδών ένδυσης θα στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί πάνω από 17.000 τόμους βιβλίων, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία δανεισμού βιβλίων, μελέτης, έρευνας και επιμόρφωσης.

Πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της πρώην αποθήκης υλικών οικοδομής, στην οποία στεγάζεται το εργατικό προσωπικό και η υπηρεσία συντήρησης και καθαριότητας του δήμου, ενώ έχει περιφρακτεί διπλανός χώρος για εναπόθεση κλαδεμάτων, τόσο από τους δημότες όσο και από το συνεργείο πρασίνου και καθαριότητας του δήμου.

Το ακίνητο της πρώην υπεραγοράς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Νεολαίας του Δήμου Δερύνειας για δημιουργία ενός σύγχρονου πολυχώρου απασχόλησης της Νεολαίας.


Το μεγαλύτερο κονδύλι στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Δήμου Δερύνειας για το 2022 είναι 3,2 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την κατασκευή της Αίθουσας Πολιτισμού. Το έργο είναι επίσης ώριμο και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση της χρηματοδότησης από πλευράς κυβέρνησης.

Ο Δήμος Δερύνειας έχει ενημερώσει ότι είναι σε θέση να καλύψει περίπου τα 2/3 της δαπάνης, αλλά το υπόλοιπο, είτε με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, πρέπει να προέλθει από το κράτος, κάτι για το οποίο έχουν γίνει σχετικά διαβήματα στο ανώτατο επίπεδο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό κολυμβητήριο, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης απέστειλε δεύτερη επιστολή μέσα σε εννέα μήνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (στις 22 Δεκεμβρίου 2021), αφού δεν υπήρξε καμία απάντηση στην πρώτη επιστολή τον περασμένο Απρίλιο.


Το κολυμβητήριο είναι αίτημα που εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια και η διαδικασία, σε αυτό το στάδιο, σκοντάφτει στην απαίτηση της κυβέρνησης να καταβάλει ο Δήμος Δερύνειας το κόστος της μελέτης το οποίο ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ. Θέση του δήμου όμως είναι ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να καταβληθούν από το κράτος αφού το έργο είναι περιφερειακό.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.