Δερύνεια:  Στις 11 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του υπαίθριου σινεμά στη νεκρή ζώνη

Προγραμματίζεται προβολή και από τις δύο πλευρές με θέμα την Κύπρο

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 θα τελεστούν τα εγκαίνια του υπαίθριου κινηματογράφου στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Δερύνειας.  Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης δήλωσε στη «Χ» ότι τα εγκαίνια προγραμματίστηκαν αρχικώς στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, ωστόσο, εγέρθηκε θέμα λόγω πραγματοποίησης και άλλης εκδήλωσης την ίδια μέρα, οπότε, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, αποφασίστηκε όπως μετατεθούν την επομένη, 11 Σεπτεμβρίου, που είναι ημέρα Σάββατο.

Το έργο είναι ολοκληρωμένο εδώ και έξι μήνες, ωστόσο, πρακτικές δυσκολίες με κυριότερη το lockdown που ακολούθησε τη συμπλήρωση των εργασιών, μετέθεσαν τα εγκαίνια σε κατοπινό στάδιο.

Το έργο προωθήθηκε από το Δήμο Δερύνειας σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλο-γερμανίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Evoking an Architecture of Passage», δηλαδή «Προκαλώντας μια αρχιτεκτονική του περάσματος» και η ιδέα ξεκίνησε από την καλλιτέχνιδα με στόχο τη δημιουργία ενός κινηματογράφου με πρόσβαση και από τις δύο πλευρές, ώστε οι άνθρωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα προβολές. Σύμφωνα με την κ. Barba, είναι μια εικόνα που θα αντιπαραβάλλεται στις υπάρχουσες εικόνες της σύγκρουσης και θα στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και ειλικρίνειας.


Τα εγκαίνια θα γίνουν με την προβολή ταινίας τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο ελληνιστικό ναυάγιο στο Μαζωτό και πάνω από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι τα 180 χιλιόμετρα νεκρής ζώνης.

Τάσος Περδίος

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.